Stupi cu numere de înmatriculare

stupi 3

 Românul este foarte inventiv, în sensul bun al cuvântului. Din păcate sunt şi situaţii când inventivitatea depăşeşte limitele legii. Mai cu seamă când este voba de bani mulţi. În atari condiţii vine cu idei care de care mai trăsnite. Un caz: „transhumanţa” …stupilor! Anotimpul propice este  cel în care „plouă” cu bani europeni.  Se punea la punct o afacere cu stupi de albine, bine închegată legal. Apoi, pe seama ei se trecea la întocmirea de proiecte,  multe la număr, aducătoare de bani europeni. Când vinea vremea vizitei în teren, iute începea şi plimbatul stupilor, ei fiind cu un pas înanitea celor ce vin în control. La un moment dat, le-a sărit în ochi faptul că, oriunde merg, stupii sunt exact la fel, deşi era vorba de alţi proprietari. Explicaţi e simplă: erau aceeaşi stupi, cei din afacerea iniţială. Până la urmă s-a găsit acul… de albină potrivit celor dispuşi la fraudarea fondurilor: obligativitatea înmatriculării stupilor. Plăcuţe care se aplică pe fiecare stup în parte, care apoi sunt menţionaţi în proiectul prin care vor să acceseze fonduri naţionale şi comunitare. În astfel de condiţii, verificarea în teren se face stup cu stup şi plăcuţă cu plăcuţă.

De la Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ, am aflat că  apicultorii s-au conformat. Nu toţi! La ora actuală, sunt înmatriculate 16.285 familii de albine. Traseul de urmat este simplu. Depun o cerere la Asociaţie pentru obţinerea numerelor de înmatricuare pentru stupi. Tot aici trebuie aduc şi o adeverinţă de la primăria de domiciuliu prin care să se confirme că apicultorul care numărul de stupi  pentru care vrea înmatricularea.Plăcuţele le iau tot de la Asociaţia Crescătorilor de Albine Neamţ.

E bine că sistemul de înmatriculare a stupilor a fost pus la punct şi implementat. Pentru că din acest an, fondurile europene alocate apicultorilor vor fi mai consistente. În plus, bani europeni se vor de acum încolo şi pentru apicultura ecologică.

Tina CONDREA