Startul cererilor unice de subvenţii din zootehnie

Tina-APIA, Mihai Dorneanu, dir. APIA

*De ieri se primesc la Centrul Judeţean APIA Neamţ *De luni şi în cele 4 centre locale *Data limită de depunere, 30 mai

Ieri, la Centrul Judeţean al APIA Neamţ a avut loc prima conferinţă de presă organizată de Mihai Dorneanu, după ce a fost promovat în funcţia de director la această instituţie. Să-i ţină Dumnezeu „naravul”!

A invitat presa pentru că avea multe noutăţi de comunicat fermierilor nemţeni. Prima şi cea  mai importantă este că, de ieri, s-a dat startul primirii cererilor unice pentru subvenţiile din zootehnie. De luni se vor primi cereri unice şi în cele 4 centre locale ale APIA Neamţ de la Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi Poiana Teiului. Este vorba de ajutoarele naţionale tranzitorii de care beneficiază crescătorii de bovine, ovine şi caprine, precum şi ajutoarele specifie cuvenite producătorilor de lapte şi carne de vită, dar şi producătorilor lapte şi carne de ovine şi caprine din zona defavorizată.  Sunt mai multe tipuri de subvenţii, bunăoară în zona defavoriţată se poate ajunge la 7 scheme de plată. Dar ele se regăsesc pe o singură cerere de plată. Se estimează a fi în jur de 8000 de cereri de subvenţii în zootehnie. Ca treaba să meargă cât mai repede, ca nici un fermier să nu rămână cu dosarul nedepus, cererile au fost repartizate echilibrat  pe centrul judeţean, dar şi pe cele patru centre locale centru, în funcţie de care vor fi arondate localităţile din zonele respective. Iată şi cum s-a făcut împărţirea cererilor: Centrul judeţan- 2700 cereri, Bicaz-1100, Poiana Teiului – 1200, Târgu Neamţ-1500 şi Roman -1500.  Cu precizarea ca acei fermieri care cel puţin o schemă de plată care se referă la caprine şi ovine, vor trebui să vină la centru judeţean, fiind vorba de o cerere mai complicată.

Fermierii trebuie să ştie care sunt noutăţile de ultimă oră din domeniu şi, mai ales, cu ce îi avantajează. E simplu: pentru toate tipurile de subvenţii în zootenie fac un singur drum la APIA, depun o singură cerere. Termenul limită de primire a cererilor din sectorul zootehnic expiră la data de 30 mai. O perioadă foarte scurtă, cu un volum foarte mare de muncă.

 

*Documentaţie mult simplificată

 

Directorul Mihai Dorneanu ne-a explicat eforturile depuse de APIA Neamţ pentru ca documentaţiile pentru subvenţii să fie simpificate cât mai mult cu putinţă. S-a făcut listarea pentru toţi fermierii a dovezii de cotă din sistemul APIA. Când fermierul se prezintă la centrul local APIA, se regăseşte pe acea listă, are deja dovada de cotă, fără să facă un drum special pentru asta. S-a făcut demersuri la Direcţia Sanitar-Veterinară pentru a se găsi o soluţie de completare a Registrului exploataţiilor agricole. O hârtie care ar fi fost foarte dificil de completat pentru toţi fermierii. Acum treaba se face cum mai simplu.

Fermierii trebuie să respecte neapărat perioada de reţinere a animalelor în exploataţia agricolă, care începe imedit după data de depunere a cererii de subvenţie. La ovine-caprine perioada este de ţinere în fermă este de 90 de zile, iar la cele din zona defavorizată de 100 zile. Bovinele din zona defavoriţară se menţin în fermă timp de 6 luni. Dacă aceste perioade nu sunt respectate, crescătorul de animale pierde subvenţia.

Tina CONDREA