Starea culturilor agricole: După ploi și inundații, se poate instala seceta!

 

*La grâu, se estimează producții mai mari decât anul trecut

Agricultorii au avut parte de ploi, cel mai adesea binevenite. Precipitațiile au fost o adevărată mană cerească, asigurând umiditate din sol necesară evoluției proceselor de coacere și maturare la culturile semănate toamna trecută, de bună dezvoltare la porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr și soia. Din păcate au fost și zone afectate de ploile abundente, de inundații și grindină. La porumb, rezerva de umiditate este în limite optime, la fel și la celelalte culturi. Depinde cum va evolua vremea în continuare.

„Starea de vegetație a culturilor agricole este bună“, opinează Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț. „Culturile arată bine, promit recolte bune, acolo unde s-a aplicat agrotehnica modernă, s-au făcut și tratamentele contra bolilor și dăunătorilor la plante. Cine nu a procedat așa poate avea pierderi de producție de 30 la sută“, a adăugat șeful Agriculturii nemțene.

*La grâu, producții mai mari decât anul trecut

Ritmurile vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer și sol mai ridicat decât în mod obișnuit. Temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor prășitoare, pot determina ofilirea temporară, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar în orele de amiază.

La orzul și grâul de toamnă însămânțate în perioada optimă se vor semnala fazele de maturitate, local de recoltare. „La cerealele păioase se va obține o producție mai mare decât cea de anul trecut. Este o prognoză. Vom vedea exact când va începe secerișul la păioase“, a estimat directorul Maricel Tălmăcel.

Cu grâu, secară și triticale au fost însămânțate toamna trecută 22.370 ha, cu orz 2.180 ha și cu orzoaică doar 310 hectare.

*Rapița, după calamitarea de 30%

În majoritatea zonelor de cultură, rapița va parcurge creșterea și dezvoltarea boabelor în silicve, maturitatea deplină fiind aproape de recoltare. „Acolo unde rapița a fost semănată în epoca optimă, recoltarea se va face înaintea grâului. Unde s-a semănat mai târziu, rapița se va recolta după grâu“, a mai opinat directorul Maricel Tălmăcel.

În cultură au mai rămas doar 5.320 hectare, cultura de rapiță fiind calamitată pe 30 la sută din suprafața însămânțat toamna trecută.

Floarea-soarelui își va definitiva dezvoltarea, continuându-se înfrunzirea și formarea calatidiului. La sfecla de zahăr din principalele zone specializate pe această cultură predomina înfrunzirea. În funcție de data plantatului, la cartof se vor semnala creșterea lăstarilor laterali și tuberizarea, precum și îmbobocirea la soiurile timpurii pentru consum.

„Culturile de toamnă «își văd de treaba lor»“, zice Maricel Tălmăcel. „Contează foarte mult tehnologia folosită și tratamentele aplicate. E bine că toți deținătorii de teren folosesc sămânță de calitate, certificată. Chiar dacă este mai scumpă, tot o cumpără, chiar și cei care lucrează individual terenul. Dau mai mult pe sămânță, dar scot cheltuiala toamna, la recoltare. Nu se mai lucrează pământul cu sapa. E drept că nici nu mai are cine, forța de muncă de la țară este îmbătrânită. În fiecare comună, chiar și în fiecare sat, tot sunt niște tractorașe, utilaje pentru tratamente“, a mai spus directorul Maricel Tălmăcel.

Și asta se vede, după cum arată câmpul, peste tot în agricultura nemțeană.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU