Sprijin cuplat modificat!

*Banii se transferă de la o schemă la alta
*Scopul: creșterea absorției fondurilor europene
Sprijinul cuplat din sectoarele vegetal și zootehnic este o subvenție uriașă, râvnită de toți fermierii nemțeni. Din păcate, criteriile de eligibilitate și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi această subvenție face ca un număr tot mai mic de fermieri să beneficieze de banii europeni alocați pentru plata sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.
Pentru acest an, Ministerul Agriculturii a decis să transfere banii între o schemă de sprijin cuplat și alta, iar fermierii sunt deja anunțați de această modificare importantă. Asta înseamnă că, în cazul în care nu este cheltuit în întregime bugetul alocat unei scheme de sprijin cuplat, banii sunt transferați către o altă schemă de sprijin cuplat mult mai accesată de către fermieri. Transferul acestor bani are ca scop creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.
*Sprijin cuplat zootehnic
În sectorul zootehnic, sprijinul cuplat se acordă fermierilor pentru speciile bivolițe de lapte, taurine de carne și metișii acestora, ovine și caprine, vaci de lapte și ultimii de pe listă sunt viermii de mătase.
Pentru anul trecut, la APIA Neamț, la plata sprijinului cuplat au intrat 22.564 ovine, 597 capre, 4230 vaci cu lapte și 354 taurine din rasa pentru carne.
A fost stabilită valoarea sprijinului cuplat din zootehnie, aferentă anului de plată 2017. Sprijinul cuplat pentru ovine și caprine este de 25,0200 euro/cap de animal, bivolițe de lapte – 187,6676 euro/cap de animal, taurine din rase de carne și metișii acestora – 519,9658 euro/cap de animal, vaci de lapte – 442,0754 euro/cap de animal.
Sprijinul cuplat este finanțat din fonduri europene, iar plata se face la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro.
*Sprijin cuplat vegetal
În sectorul vegetal, sprijinul cuplat se acordă pentru culturile de soia, lucernă,
fasole și mazăre boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez,
sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare cultivate în câmp și cartoful timpuriu pentru industrializare.
Anul trecut, la APIA Neamț, la plata sprijinului cuplat vegetal figurează suprafețele de: 3574 ha cultivate cu soia, 2932 ha cultivate cu sfeclă de zahăr, 520 ha ocupate cu fasole și mazăre destinate industrializării, 5,4 ha cultivate cu cartofi pentru sămânță, 26,25 ha cultivate cu cartofi pentru industrializare, 34,445 hectare de livadă cu cireși pentru industrializare și 2 ha cu tomate pentru industrializare cultivate în câmp.
Din sere, la plată intră culturile de tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare, iar din solaria culturile de tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare. În sectorul pomicol, sprijin cupat se acordă pentru prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre pentru industrializare.
Cuatumul pe hectar al sprijinului cuplat, aferent anului 2017, nu a fost încă stabilit.
Anul trecut, sumele de plată au fost mult mai mari față de cele inițiale: la soia s-a ajuns la 254,6291 euro/ha, iar la lucernă s-a plătit 341,6533 euro/ha față de suma inițială de  65,00 euro/ha. La fasole boabe pentru industrializare a fost creștere de 10 ori mai mare, ajungîndu-se la 1.857,2825 euro/ha. Pentru cartofi pentru sămânță cunatumul final este de 2.291,0809 euro/ha, față 970,00 euro/ha.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU