Sorgul, o cultură  în declin

Tina-SORG*Preţ mic, clienţi puţini!

Între culturile tradiţionale, semănate an de an în judeţul Neamţ, una atrage atenţia în mod deosebit. Este vorba despre sorg. În ultima vreme, suprafeţele ocupate cu această cultură au avut oscilaţii foarte mari. Cel puţin în ultimii 3 ani. Iată datele: în 2012 cu sorg au fost cultivate aproape 260 ha, iar în 2013  se ajunsese la 635 ha. Anul acesta s-a cultivat foarte puţin, în jur de 140 ha.

Cei mai mari cultivatori de sorg  sunt în zona Romanului. Printre ei, se număra şi Societatea Agricolă „Trei Sate” din satul Avereşti, comuna Ion Creangă.

Anul trecut, când a aflat ce vrem să ştim, inginerul Gheorghe Cenuşă a dat din mână a lehamite… după care a revenit la gânduri mai bune: „S-o ia naiba de cultură! Că anul acesta n-a mers. S-a copt foarte greu acum. Dar anul trecut am fost foarte mulţumit de această  cultură. Anul trecut, adică în 2012,  am semănat sorg mai mult…”la plesneală”. Am avut rezultate foarte bune.  Nu sunt rele nici cele de acum. Dar e mai greu să găseşti clienţi. Asta fără să usuci recolta. Trebuie să recoltezi sorgul la un nivel de umiditate al producţiei care să nu mai necesite şi uscare. Că majoritatea uscătoarelor din zonă sunt doar pentru porumb.”

Acum, pe inginerul Gheorghe Cenuşă l-am întrebat tot de sorg. Cumva părea împăcat. Asta pentru că a cultivat foarte puţin. Doar câteva zeci de hectare. „Sorgul este o cultură foarte bună. Face parte din familia cerealelor. Este bun  pentru păsări. Dar nu-l solictă nimeni, n-avem desfacere. Problema cea mai grea e dată de preţ. la toate produsele agricole, nu doar la sorg.”

 

*Sorgul, o cultură avatajoasă. Din păcate, n-are vânzare!

 

Sorgul este o cultură destul de avantajoasă. Asta pentru că se poate semăna pe soluri mai slabe, cu fertilitate mai scăzută. Are şi marele avantaj că nu se fură recolta. N-o atacă nici mistreţii. Recolta de sorg se foloseşte în zootehnie la furajarea animalelor. La fel ca şi porumbul. Din păcate, anul acesta n-a fost prielnic sorgului, au căzut precipitaţiile când nu treabuia. În condiţii normale de climă, sorgul este o cultură rentabilă. Producţiile care se realizează sunt bune,  fiind cuprinse între 5000  şi 9000 kg/ha.  Din păcate, preţul de acum este catastrofal!

Ca nivel de valorificare a producţiei, sorgul nu face excepţie nici în acest an, fiind vândut la preţuri foarte mici. Porumbul şi floarea soarelui au, acum, preţurile la jumătatea nivelului anului 2012. Nici grâului nu stă mai bine. De obicei aşa se întâmplă: când producţiile sunt mari, scad preţurile.
Tina CONDREA