Soia pentru salamul românesc

Tina-foto SOIASuprafețele cultivate cu soia au scăzut considerabil şi în judeul Neamţ după 2006, ca urmare a interzicerii cultivării soiei modificată genetic, după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. După un timp, fermierii nemţeni s-au reorientat spre această cultură, după ce  s-au convins  că şi soia nemodificată  este o afacere profitabilă.  Mai ales pentru salam.

Dacă în urmă cu  vreo 3-4 ani, suprafeţele cultivate cu soia nemodificată genetic erau sub mia de hectare,  acum au ajuns la câteva mii. Datele de la niveul judeţului Neamţ: în 2012, cu soia au fost cultivate peste 1500 ha, în 2013 s-a ajuns la 2300 ha.  Anul trecut, cu soia au fost cultivată o suprafaţă de peste 3600 hectare.

Din acest an, cu siguranţă, suprafeţele ocupate cu soia vor fi mai mari. Din două motive. Primul: sunt şanse mari ca s se dea „undă verde” pentru cultivarea soiei modificte genetic. O cultură foarte profitabilă, fie şi numai pentru faptul că scad la jumătate chetuielile cu produsele folosite pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la plate. Apoi, anul următor, solul pe care a fost cultivată soia modificată genetic terenul rămâne bogat în azot, iar buruienile nu mai cres.

Al doile motiv este dat de faptul că, din acest an, pentru soia se acodă subvenii suplimentare, pe lângă plata  unică pe suprafaţă. Sprijinul cuplat la soia va fi de 325 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020. An în care subvenţia suplimentară va fi de 376 euro/ha, la care se adaugă plata pentru înverzire în cuatum de 143 euro/ha, un ANT de 13 euro/ ha. Astfe, rezultă o subvenţie suplimentară de 532 euro/ha. Plus plata unică pe suprafaţă care, anul trecut, a fost de 158 euro/ha. Acum va creşte şi ea. Adunate, iese o subvenţie totală de peste 700 euro/ ha, la niveul anului 2020. Plată suplimentară care   se va acorda pentru cultura de soia. Modifiactă ori nemodificată genetic.

Tina CONDREA