Soia, la final de recoltare

Tina-SOIA*Producții sunt foarte mici, din cauza secetei

Recoltarea culturii de soia se apropie final. Practic, au mai rămas sub o mie de hectare de pe care nu se  adunase recolta. La nivelul județului, cu soia au fost semănate aproape 6.270 de hectare. Despre evoluția acestei culturi, am discutat cu Mihai Cojoc, inginer la Direcția pentru Agricultură Neamț. În acest an, suprafețele cultivate cu soia au crescut foarte mult, ca de altfel peste tot în țară. Când  a venit vorba de producțiile realizate, Mihai Cojoc nu îndrăznea să se mai pronunțe. Seceta a dat peste cap toate planurile și estimările făcute de fermierii nemțeni. Aceștia au luat în calcul condițiile nefavorabile, mizând pe o producție minimă de 1.340 kg/ha, care se poate obține la vreme de secetă accentuată. Cu toate acestea, nivelul este de neatins. „Soia este o plantă iubitoare de apă. Când este secetă este mai greu să obții producții. În mod normal, soia se seamă pe terenuri irigate“, ne-a explicat inginerul Mihai Cojoc.

La noi, nici vorbă de sisteme de irigații…

*Subvenții foarte mari

Fermierii  nemțeni mizează, în continuare, pe cultura de soia, considerând-o ca fiind una profitabilă. Din mai multe motive. Pentru  soia se acordă subvenții suplimentare, pe lângă plata  unică pe suprafață, fiind una dintre culturile agricole de câmp cel mai bine plătite. Dar se impun și anumite condiții. Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, producția minimă la hectar trebuie să fie de la 1.301 kg/ha în sus. Fapt dovedit de factura prin care soia a fost valorificată la procesator. Nu-i vorba de o vânzare oarecare, cu factură, e drept. Trebuie vândută numai pentru procesare. O altă condiție e ca fermierul să  facă dovada că a folosit sămânță românească, certificată. Din acest punct de vedere nu sunt probleme, avem producători autohtoni de sămânță de soia.

Din acest an, sprijinul cuplat la soia este de 325 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.  La care se mai adaugă și alte tipuri de plăți. Adunate, iese o subvenție totală de peste 700 euro/ ha, la nivelul anului 2020.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU