Soia, afacere de succes

Tina-SOIA*S-a terminat recoltarea

*Producţii mai mari faţă de estimări

*În 2015, subvenţie suplimentară de 300 euro/ha

S-a încheiat recoltatul la soia, de pe întreaga suprafaţă ocupată cu această cultură pe ogoarele nemţene. La final de camapanie, fermierii au motive de bucurie şi mulţumire sufletească. Asta pentru că producţiile realizate sunt mai mari decât cele previzionate. Estimare care s-a făcut după ce a fost urmărită îndeaproape  starea de vegetaţie, evoluţia culturii de soia de la răsărire până la recoltare.

La nivelul judeţului s-a mizat pe o producţie medie de 2160 kg/ha, dar s-au obţinut  2773 kg/ha, cu peste 600 kilograme în plus la fiecare hectar. Trebuie să facem precizarea că multe suprafeţe cultivate cu soia sunt înregistrate în sistemul agriculturii ecologice. Loturi pe care nu se administrează îngrăşăminte chimice şi pesticide, ceea ce face ca producţiile de soia să fie mai mici, aşa cum de altfel se întâmplă în toată agricultura ecologică. Asta a tras un pic în jos şi producţia medie la hectar, realizată la nivelul judeului Neamţ.

Soia se dovedeşte a fi o afacere de succes pentru fermerii nemţeni care s-au orientat spre această cultură.  În timp, ei s-au convins că soia este o cultură care aduce profit, iar valorificarea producţiei se face fără nici un fel de probleme, fabricile de ulei din ţară fiind interesate să preia la preţuri atractive întreaga recoltă de soia. Mai nou, la fel de interesate de soia sunt şi FNC-urile, dar şi fermele zootehnice.

 

*An de an, cresc suprafeţele cu soia

 

Adevărul e că soia se cultivă tot mai mult şi în judeţul nostru. Dovadă că, dacă în urmă cu  vreo 3-4 ani suprafeţele cultivate cu soia nemodificată genetic erau sub mia de hectare, acum ele au trecut de 3600 ha. Asta pentru că soia oferă şi multe avantaje fermierilor care o cultivă. Iată câteva: după recoltare, soia lasă terenul bogat în azot, este o bună premergătoare pentru grâu şi celelalte culturi de toamnă.  Ca atare, fermierii se orientează spre culturi profitabile.

Schimbarea de optică a fermierilor nu vizează doar cultura de soia. Nu pentru că, în ultimii ani,  au crescut mult suprafeţele cultivate cu plante tehnice. Vorbim aici de  rapiţă, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, chiar şi de soia. Cea nemodificată genetic! „Soia este o cultură foarte rentabilă, este de părere Mihai Cojoc, inginer la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Este o cultură foarte bună. De când nu ne-a mai dat voie să cultivăm soia modificată genetic, o vreme soia a fost lăsată pe planul doi. În timp, fermierii s-au convins de importanţa culturii de soia şi, ca atare, an de an îşi propun să cultive cu soia suprafeţe mai mari. Adevărul e că  fermierii se orientează spre lucruri bune. Este o treabă foarte bună!”

Iată şi cum a evoluta cultura de soia la noi în judeţ, ca suprafeţe ocupate în decursulu unui an agricol.  În 2012, în judeţul Neamţ, cu soia au fost cultivate peste 1500 ha, iar anul trecut s-a ajuns la 2300 ha.  Acum, cu soia au fost cultivată suprafaţa este de peste 3600 hectare.

Vorbim de soia nemodificată genetic. Pe cea modificată genetic, de la aderarea la Uniunea Europeană, n-avem voie s-o cultivăm! Dar importăm masiv şroturi obţinute din soia modificată genetic! Curată anomalie!

Tina CONDREA