Sistemul național antigrindină este operațional

*Întrerupe formarea particulelor de grindină *Aduce ploaie, nu și inundații

Unitățile sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor au devenit operaționale cu o lună mai devreme, fiind pregătite pentru combaterea căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă. La nivel național, sunt operaționale 34 puncte de lansare, acoperind o suprafață totală de 500.000 ha. În acest an au fost lansate 218 rachete antigrindină, la nivel național. În zona Moldovei au fost lansate 86 de rachete la unitatea din Vrancea și 15 la Iași.

Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor. În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de șoccare sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 m și întrerupe formarea particulelor de grindină. Rezultatul este că acestea cad sub formă de ploaie sau lapoviță. Undele de șoc pot împiedica formarea grindinei, dar nu pot altera forma unor particule de grindină deja formate. Utilizarea rachetelor antigrindină are drept rezultat creșterea precipitațiilor lichide. Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torențiale, care au produs și inundații cu urmări catastrofale. Specialiștii spun că, deși rachetele antigrindină produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundații, întrucât cantitatea de precipitații generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor și nu durează decât câteva ore.

*Polițe de asigurare pentru grindină

 Dincolo de măsurile tehnice de protecție, fermierii au și alte soluții pentru fenomenele care le pot compromite recoltele: încheierea unei polițe de asigurare a culturilor agricole. Polița de asigurare oferă protecție financiară în cazul unor pagube suferite ca urmare a unor fenomene naturale, inclusiv riscul de grindină.

Aceste polițe de asigurare nu pot fi încheiate oricând în cursul unui an, ci doar în funcție de tipul culturii vegetale asigurate. Livezile se asigură pentru riscul de grindină după înflorirea deplină a pomilor, vița-de-vie se asigură după începutul înmuguririi, plantațiile multianuale după data de 15 aprilie, iar pentru plantațiile altor culturi de câmp asigurarea se face după răsărirea lor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU