Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, modele de rezistenţă ortodoxă într-un veac al necredinţei

sfintii ardeleniPe 21 octombrie sunt pomeniţi Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Visarion Şarai, Sofronie şi Oprea Miclăuş, canonizaţi în 1955 şi preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, canonizaţi în 1992. Aceşti martiri au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice, numărându-se printre marii apărători ai dreptei-credinţe a românilor din Transilvania veacului al XVIII-lea.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714, primind, la botez, numele Nicolae. A îmbrăcat haina monahală în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania si începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei. Autorităţile imperial îl arestează, pe 26 aprilie 1744, fiind trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timişoara, Osieck şi Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munţii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A fost în fruntea răscoalei populare împotriva autorităţilor habsburgice şi a Episcopiei Unite de la Blaj care coordona acţiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Române. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închişi şi respectarea libertăţii religioase. Data şi locul morţii sale sunt necunoscute.

Nicolae Oprea Miclăuş s-a născut în Săliştea Sibiului, în satul Tilişca. A mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 şi 1752. În memoriile prezentate, aceştia cereau libertatea credinţei ortodoxe şi episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena şi închis la Cuşteni, unde a şi murit ca martir al Ortodoxiei.

Ioan din Galeş a înmânat lui Oprea Miclăuş un memoriu pe care să-l adreseze Curţii din Viena aflându-se în fruntea mişcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate strângând semnături prin care credincioşii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credinţa ortodoxa. La ordinul Mariei Tereza, este arestat şi închis la Deva, apoi la Graz şi în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima ştire despre el.

Moise Măcinic a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni, pentru că a luptat împotriva uniaţiei. La eliberare, i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întreţină din munca braţelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuş. L-a însoţit pe acesta în călătoriile sale la Viena, fiind arestat împreună cu acesta. A murit în închisoarea de la Kufstein.

“Noi, în Transilvania, avem modele de urmat în cei care au fost gata să moară pentru credinţa ortodoxă şi întru credinţa ortodoxă. S-au mântuit, se roagă acolo pentru noi, şi ne rugăm şi noi ca ei să mijlocească pentru noi şi aceasta ne dă şi garanţia că şi noi ne vom mântui dacă vom rămâne până la sfârşit şi fără de clintire în Adevărul lui Hristos, care se numeşte Ortodoxia.” (IPS Bartolomeu Anania – predică la Sfinţii Mărturisitori Ardeleni – 21 octombrie 2008)

Irina NASTASIU