Sfecla roșie: farmacia dintr-o rădăcină!

Tina-Sfeclă roșie 1Sfecla roșie este bine cunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului și stării noastre de sănătate, fizică și psihică. Sfecla roșie este cu adevărat un aliment minune, iar în anotimpul rece ea nu trebuie să lipsească de pe masă. Sfecla roșie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se științific că luptă împotriva cancerului și a altor afecțiuni.

Sfecla roșie se poate consuma sub diverse forme, o putem stoarce și bea sucul, o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, în supă sau în piureuri, dar și la cuptor. O mulțime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare și un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roșii. Gustul sfeclei crude nu este însă acceptat de foarte multă lume cu ușurință, însă beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății ne fac să ne gândim de două ori înainte să refuzăm o porție de sfeclă. Aceasta poate fi introdusă chiar și în alimentația bebelușilor încă de la vârsta de 8 luni, sub formă de suc sau de piure sau în amestec cu alte legume. De asemenea, copiii și femeile însărcinate pot consuma regulat acest aliment, fiind un medicament pe care însăși natura ni-l oferă.

Sfecla roșie este un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.

*Veritabil „depozit“ de vitamine și minerale

Sfecla roșie este un veritabil depozit de vitamine și microelemente, care nu se distrug și nu se dezactivează în procesul de prelucrare termică.

Pe lângă excelentele sale virtuți culinare, sfecla roșie este foarte indicată în prevenirea bolilor de sânge. Sfecla roșie întrece toate legumele prin conținutul de fier, cu excepția usturoiului. Asimilarea fierului este favorizată de vitamina C, prezentă în toate părțile plantei. În structura rădăcinii de sfeclă este prezent și cuprul. Lipsa de cupru în alimentație provoacă încărunțirea precoce a părului, îngreunează procesul de consolidare a fracturilor, provoacă dereglări în activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent în cantități foarte mari în rădăcina de sfeclă roșie. Prezența zincului in alimentație duce la o mai bună funcționare a organelor de reproducere, previne apariția coșurilor, a furunculozei, căderea parului. Lipsa de zinc afectează vederea, poate provoca infarctul miocardic.

Sfecla roșie conține și o cantitate mare de mangan, care apară ficatul de distrofie adipoasă, scade nivelul de zahăr în sânge, ajută în lupta cu scleroza și elimină surplusul de apă din organism. Sfecla conține și iod, care favorizează metabolismul, fiindu-le extrem de prielnică persoanelor cu obezitate și care suferă de inhibarea funcțiilor tiroidei. De neprețuit este rolul iodului și în blocarea cancerului și încetinirea îmbătrânirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, îmbunătățește funcționarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil în tratarea obezității și constipației. Nu vă speriați! La unele persoane care consumă sfeclă roșie, urina capătă o culoare roșie. Nu-i semn de vreo afecțiune, ci incapacitate organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.

Tina CONDREA