Sfecla de zahăr, sprijin cuplat

* APIA Neamț primește dosarele până în 31 ianuarie 2018
*Anul trecut, această subvenție suplimentară a fost de 790 euro/ha
*Condiții: sămânță certificată, densitate cultură, producția comercializată
*În Neamț, 3078 hectare cultivate cu sfeclă de zahăr

Fermierii care au solicitat în 2017 sprijinul cuplat la cultura de sfeclă de zahăr trebuie să se grăbească să depună la APIA Neamț documentele doveditoare privind plata acestei subvenții suplimentare. Timp mai au doar până la 31 ianuarie 2018. Nerespectarea termenului limită de depunere a actelor înseamnă excluderea automată de la plata sprijinului cuplat pentru această cultură!
Anul trecut, fermierii nemțeni au cultivat cu sfeclă de zahăr pe 3078 hectare, de pe care s-a realizat o producția medie de 46.350 kg/ha, mai mare cu 3560 kg/ha față de anul precedent.
Sprijinul cuplat este o plată suplimentară, cu mult mai mare decât subvenția pe suprafață cu tot cu celelalte scheme de plată. Anul trecut, valoarea inițială a sprijinului cuplat la sfecla de zahăr a fost de 610 euro/ha, ca în final să ajungă la 790 euro/ha. Subvenția pe suprafață este de 97,2452 euro/ha, la care se adaugă plata pentru înverzire- 57,1745 euro/ha, ajutorul național tranzitoriu – 90,5075 de euro/hectar. În funcție de suprafața deținută, fermierul mai poate primi 5 euro/ha dacă are între 1-5 ha sau 48,3251 euro/ha până la 30 ha. Adică 250 euro/ha pentru fermierii care au până la 5 ha și 293 pentru cei până la 30 ha. Oricum le-ai aduna, diferenţa se meține foarte mare. De vreo 3 ori!

*Obligatoriu, contractul cu „Agrana” Roman

Fermierii care solicită această subvenție suplimenatră trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată, că au contract de comercializare și că vând producțiile minime impuse.
Fermierii nemțeni trebuie să facă dovada că deţin contract cu unitatea de procesare „Agrana” din Roman, care este înregistrat şi vizat Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț. Contractul se vizează de reprezentantul Direcției agricole numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp. La vremea controlului, rezultatul verificărilor s-a consemnat într-un proces verbal de constatare, care se păstrează la Direcția agricolă, fiind semnat de reprezentanţii Direcției pentru Agricultură Neamț, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr Neamț şi ai Fabricii de zahăr Agrana din Roman, unitate de procesare pentru zona Moldovei. Lipsa vizei Direcției agricole de pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat la sfecla de zahăr.

*Producție minimă impusă: 26.400 kg/ha

Fermierii trebie să facă dovada comercializarii unei producţii minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură fiscală pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice. Pentru cultura înfiinţată trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată, cu documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare” sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU