Sfecla de zahăr, o cultură profitabilă

Culltra sfecla de zahar

* Acum, s-a cultivat pe suprafeţe mai mari

Campania de însămânţare a sfeclei de zahar a ajuns la final. O primă remarcă: s-a semănat mai multă sfeclă de zahăr faţă de anul trecut. Creşterea este de vreo 500 ha. Mai exact, de 3025 hectare cîte au fost ocupate  anul trecut cu sfeclă de zahăr se va ajunge în această primăvară la peste 3500 ha.  Fermierii au avut motive temeinice pentru a cultiva mai multă sfeclă de zahăr. A fost suficient să arunce o privire în urm, ca să ştie exact ce au de făcut acum. Iată  şi care le-au fost  argumentele.

Toamna trecută, la recoltare, sfecla de zahăr era singura cultură probitabilă. La semnarea contractului cu unitatea de procesare a sfeclei de zahăr, se negociază şi preţul,  pornindu-se atunci de la 37  euro pe tonă. La care s-au mai adăugat bonusuri, în funcţie de conţinutul  de zahăr în rădăcina de sfeclă. S-a ajuns la 40 euro/tonă. A fost  sigura cultură rentabilă. Având preţul stabilit încă de la înfiinţarea culturii, fermierii ştiu clar pe ce mizează, singura lor grijă fiind accea de a  creşte producţia de sfeclă la hectar. Pentru fermieri, prioritară este  producerea zahărului din sfecla cultivată pe teritoriul României, la nivelor cotelor alocate de Comunitatea Europeană.

 

*Cota de zahăr, prelungită până în 2017

Pentru zona Moldovei, anul trecut, s-a reuşit  suplimentarea cotei de zahăr cu 12.000 tone. Asta a fost posibilă şi datorită nerealizării cotei de către celelalte 4 fabrici de zahăr din ţară, câte au mai rămas din cele 33. Funcţionale sunt acum fabricile de zahăr de la Roman, Luduş, Bod şi Oradea.La vremea respectivă au fost discuţii foarte aprinse pe această temă. Acele fabrici vindeau cota. În anii din urmă au fost şi situaţii când fabricile de zahăr de la Luduş şi Oradea aduceau şi prelucrau sfeclă din Franţa,  Ungaria şi Austria. În aceste condiţii, cultivatorii autohtoni de sfeclă de zahăr erau în pierdere. Este vorba de o  diferenţă de preţ de 4-5 euro pe tona de sfeclă de zahăr. Bunăoară, fabrica de zahăr de la Roman îşi depăşea mereu cota alocată. Drept urmarea,  pentru producţia de zahăr din afara cotei, cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zona Moldovei li se plătea recolta cu 5 euro mai puţin la fiecare  tonă. Anul trecut, pentru “Agrana” Roman, s-a obţinut o suplimentare de cotă de 12.000 tone de sfeclă de zahăr. Asta înseamnă o creştere de preţ pentru această cantitate. Mai exact, cele 12.000 tone s-au achiziţionat cu  5 euro mai mult pe tonă.

Anul acesta ar fi trebuit să se renunţe la cotă. Dar,  ea s-a  prelungit  până în anul  2017 . La nivel de ţară, cota de zahăr nu s-a realizat niciodată cota. Asta în condiţiile în care Agrana Roman a depăşit mereu cota repartizată. Ba a mai şi luat din cota celorlalte fabrici româneşti.

Tina CONDREA