Sfecla de zahăr, la control!

Tina-Sfecla de zahărDe câteva zile, toate suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr au fost luate la „puricat“ de o echipă mixtă de control, formată din reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură Neamț, ai Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din zona Moldovei și de la Agrana Roman, singura unitate de procesare a sfeclei de zahăr din această parte a țării. Nu se fac controale prin eșantionarea unor anumite parcele, cum se face în cazul celorlalte culturi agricole. Acum este verificată întreaga suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr la nivelul județului Neamț.

Detalii ne-a oferit inginerul Mihai Cojoc, reprezentantul Direcției pentru Agricultură Neamț în comisia de verificare: „Astfel de acțiuni avem programate în fiecare an, ele au loc în lunile august-septembrie. Sunt verificate toate suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr, din întregul județul Neamț. Se urmărește starea tehnică a culturii de sfeclă de zahăr, dacă este bine întreținută, dacă s-au făcut erbicidări și fertilizări, dacă s-a respectat densitatea plantelor. Pentru toate suprafețele controlate se întocmesc procese-verbale cu cele constatate, care se transmit la APIA Neamț. La dosarul de acordare a subvenției cuvenite culturii de sfeclă de zahăr trebuie neapărat să fie pus și procesul-verbal de control. În lipsa acestui document, fermierul nu poate primi sprijinul financiar acordat pentru cultura sfeclei de zahăr“.

*Sfeclă mai puțină…

În acest an, în județul Neamț, a fost cultivată mai puțină sfeclă de zahăr, ca urmare a diminuării cotei de zahăr alocate fabricii din Roman. În urmă cu 4 ani, Agrana Roman, singurul procesator de sfeclă din zona Moldovei, a primit o suplimentare a producției de zahăr cu 12.000 tone. Automat, asta a dus și la creșterea suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr.

Acum, suplimentarea a dispărut, după procesul intentat Ministerului Agriculturii de Compania Tereos, nemulțumită de felul cum s-a făcut realocarea cotei de zahăr. Care a și avut câștig de cauză. Practic, s-a revenit la împărțirea inițială a cotei de zahăr între cele 4 fabrici câte mai funcționează acum în România. În consecință, a scăzut semnificativ și suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Anul trecut am avut aproape 3.520 ha, iar acum s-a cultivat o suprafață de doar 3.170 ha.

Asta se întâmplă taman acum, când cultura de sfeclă de zahar este cu mult mai bine plătită, comparativ cu alte culturi. Cu bani europeni, alocați pe mai multe tipuri de sprijin financiar. Din acest an, pentru sfeclă de zahăr subvenția totală ajunge la 842 euro/ha, fiind compusă din cei 700 euro/ha ca sprijin cuplat, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ca ajutor național tranzitoriu.

În continuare este nevoie de stimularea fermierilor pentru menținerea și extinderea suprafețelor cultivate cu sfeclă, având în vedere că din 2017 vor fi eliminate cotele la zahăr. Problema este că prețul la sfecla de zahăr a scăzut de la 29 euro/tonă, cât era anul trecut, la aproape 20 de euro/tonă.

Tina CONDREA