Sfecla de zahăr, cea mai subvenţionată cultură!

SUGAR BEET*Plăţi de aproape 500 euro/ha

Sfecla de zahăr este cea mai subvenţionată cultură agricolă. Practic, ea beneficiază de 3 tipuri de sprijin financiar. Primul, e plata unică pe suprafaţă, care se acordă la fel tuturor culturilor agricole. Pentru anul trecut, cuantumul aferent acestei subvenţii a fost de 158 euro/ha. Pentru anul în curs, sunt promisiuni certe că suma se va majora. Nu cu mult, dar va fi mai mare.

Cea de al doile tip de sprijin financiar constă într-o plată suplimentară destinată culturii de sfeclă de zahăr. În contul acesti plăţi, anul trecut, a fost alocată suma de 84,7 euro/ha. Cea de a treia subvenţie se cheamă „plată specială pentru zahăr”, care are şi un „tarif special” în sumă de 226 euro pe hectar.

Adunate, toate aceste plăţi fac exact  468,7 euro/ha. Asta era anul trecut. Cu creşterea alocărilor pentru anul în curs, se poate ajunge la o subvenţie totală de 500 euro/ha.

*Preţ bun, de cotă…

500 euro/ha sunt bani pe care îi primeşte fermierul cu sfecla de zahăr ca „bonus” că s-au dedicat acestei culturi. Apoi, mai e plata pe care o primeşte de la procesator, drept contravaloare a mărfii predate. Un preţ bun, dictat de …cota de zahăr.

Cota e bună, pentru că se produce sfeclă de zahăr cât să acopere necesarul de consum de zahăr din ţările membre ale Uniunii Europene. În aceste condiţii se stabileşte şi un anumit nivel a preţului de valoridicare a sfeclei de zahăr, care include şi un profit minim. Fătă cotă, se poate ajunge la supraproducţie de sfeclă de zahăr, ceea ce, automat, duce la scăderea preţului de vânzare a recoltei de sfeclă.

De asta se tot bate moneda pe cota de zahăr! Procesatorul  de zahăr ştie pe ce marfă foarte conta, iar cultivatorul de sfeclă are garanţia vânzării întregii producţii la un preţ bun.

Anul trecut, la nivelul judeţului, au fost cultivate cu sfeclă de zahăr  3450 hectare. S-a  ajuns la acest nivel datorită realocării cotei în 2013, când Agrana Roman a primit „permisiunea” pentru un surplus de producţie de 12.000 tone zahăr. Dacă se revine la cota iniţială, automat va trebui să scadă şi suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr. Cu exact o treime!

Tina CONDREA