Sfaturi practice: înmulțirea trandafirilor

tina-trandafiri-butasi*Butași puși în ziare umede!

Înmulțirea trandafirilor se poate face cu ajutorul butașilor și a hârtiei de ziar! Este o metodă simplă, foarte ușor de aplicat și nu vă costă nimic, dacă vreți să înmulțiți frumoasele roze pe care le aveți deja în grădină. Aveți nevoie doar de butași de trandafiri, ziare, apă și pungi de plastic!

Metoda presupune învelirea în hârtie umedă a butașilor de trandafiri. Alegeți acei butași care nu sunt mai subțiri decât un creion normal, dacă sunt mai groși este foarte bine, dar mai subțiri decât atât nu este recomandat. Lungimea trebuie să fie de 15-20 de centimetri! Tăierea de jos a butașului se face ca de obicei sub un ochi, iar cea de sus aproximativ între două ochiuri.  Trebuie să alegeți numai butașii sănătoși, fără vreo urmă de boală. Dacă cel puțin un butaș va avea o simplă pată de mucegai sau altă boală, atunci este posibil ca în timpul păstrării să fie afectați toți ceilalți butași care sunt sănătoși.

*Procedura de înmulțire e simplă

Strângeți butașii într-un mănunchi și înveliți-i într-un ziar în așa fel încât să fie acoperiți din toate părțile. Unii grădinari preferă să pună între butași un strat subțire de mușchi de pământ, care reglează nivelul de umiditate. Acest „pachet“ din ziare și butași trebuie înmuiată în apă, dar nu foarte tare. Puteți umezi o bucată o țesătură, să o scurgeți puțin și să înveliți în ea „pachetele“. Butașii împachetați astfel se pun într-o pungă de plastic și se depozitează la întuneric timp de două săptămâni, la o temperatură cuprinsă între 13-16 grade Celsius.

Mănunchiul de butași trebuie aerisit de două ori pe săptămână și trebuie să fie verificați în același timp pentru a vedea dacă unii n-au mucezit, iar astfel de butași trebuie înlăturați. Dacă au fost respectate pas cu pas condițiile de păstrare, atunci cu siguranță o să aruncați cât mai puțini butași.

Dacă nu a înghețat pământul, puteți planta butașii după ce au format rădăcini. Ei se plantează, ca de obicei, cu un ochi deasupra solului iar restul în pământ. Se acoperă cu o sticlă de plastic, care va fi ca o mini-seră și ei vor crește treptat peste iarnă. Acest procedeu se potrivește și pentru soiurile care se înmulțesc mai greu prin alte metode.

Secretul acestei metode este ca hârtia în care vor fi înveliți butașii! Ea trebuie să fie foarte bine scursă, să nu curgă nici o picătură de apă din ea, deoarece favorizează mucegaiul, dar să nu fie nici prea uscată, fiindcă se usucă butașii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU