Sfaturi pentru orhidee mereu înflorite

Tina-Orhidee 2 *Pământul de flori ucide orhideele epifite *Udarea se face numai dimineața, niciodată noaptea

Gingașe și mereu un cadou deosebit pentru o persoană dragă, orhideele epifite au nevoie de un regim special de îngrijire față de alte plante de interior. Tratate cu atenția cuvenită, ele ne răsplătesc cu flori frumoase pe aproape toată durata anului.

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite.

Orhideea se așază unde temperatura este mai rece noaptea decât ziua. Cel mai bine ar fi la fereastră. E bine să ai grijă și ca acel loc să fie mereu aerisit, fiindcă orhideele iubesc aerul. Atenție însă, e bine să nu le ții în curent.

Orhideelor le place lumina, dar nu lumina directă, pentru că mediul lor de viață natural se află în copaci. Este ideal să pui orhideea cam la 20-30 cm de o fereastră. E nevoie și de o perdea fină sau de o jaluzea pentru a opri soarele să o ardă.

Cea mai bună metodă de udare este scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă, unde se ține 5 minute. Evitați udarea frunzelor! Orhideea are un fel de rădăcini aeriene, care fac și fotosinteză, astfel că, pe lângă umiditate, trebuie să fie bine ventilate și amplasate în ghivece transparente. Pentru udare, cea mai bună este apa de ploaie. Dacă nu, este recomandată apă plată. Vârful de creștere al plantei trebuie să rămână mereu uscat.

*Substratul este foarte important

Când vreți să transplantați o orhidee, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să procurați un substrat special pentru aceste plante, format din bucăți din scoarța unui anumit arbore și din mușchi. Orhideele au nevoie de un substrat cu pH scăzut. Pământul de flori, fie el de cea mai bună calitate, va ucide fără excepție orice orhidee!

Substratul de cultură trebuie să fie cât se poate de poros, afânat, ușor, bine drenat, mai ales la speciile epifite, care au nevoie de un grad ridicat de aerație la nivelul rădăcinilor. Structura aerisită a substratului este realizată prin conținutul ridicat de scoarță de pin, care previne deteriorarea rădăcinilor, facilitând evaporarea umidității excesive și eliminarea condițiilor de dezvoltare a mucegaiului. Substratul trebuie să aibă, totuși, un conținut ridicat de humus, astfel încât să asigure necesarul de vitamine, nutrienți, enzime și minerale pentru o creștere frumoasă și o înflorire de lungă durată.

*Transplantarea, numai după înflorire

Transplantarea orhideelor se face numai după ce planta a încetat să mai înflorească și a început să producă rădăcini și frunze noi. E importantă schimbarea ghiveciului în acest moment, deoarece orhideea are nevoie de substrat nou și de nutrienți pentru a înflori în continuare. Se curăță orhideea de toate elementele moarte, frunze sau rădăcini. De pe rădăcina plantei se vor îndepărta bucățile din vechiul substrat. În noul ghiveci se va așeza un strat astfel încât să se mențină înălțimea anterioară de plantare. Se așază planta și se acoperă cu noul substrat, presând foarte ușor și uniform în jurul plantei.

În prima săptămână planta nu se udă, permițând în acest fel substratului să se așeze, iar rădăcinilor să se adapteze la noul mediu. După 7 zile se reia udarea. Nu sunt necesare fertilizări în primele luni după ce substratul este schimbat.

Referitor la tipul de ghiveci, mulți specialiști recomandă vasele transparente întrucât orhideea epifită are rădăcini care se dezvoltă deasupra solului. Nu este indicată schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei, se poate păstra în același vas și doi ani fără probleme. Dacă vreți să faceți acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemănătoare a vasului.