Sfaturi pentru grădină: Trucuri pentru a avea legume gustoase și flori frumoase

 

Grădinarii cu experiență știu câteva mici trucuri pentru a avea legume gustoase și flori frumoase. Multe din aceste secrete de grădinărit fac furori în rândul celor care își doresc să aibă rezultate sigure și plante sănătoase, fiind vorba de soluții practice, ușor de aplicat și a căror testare nu implică nici un risc. Prezentăm 10 sfaturi practice pentru a avea o grădină cu legume sănătoase și gustoase, dar și flori cât mai frumoase.

*Nu aruncați cojile și zațul, ci folosiți-le în grădină!

Păstrați cojile de banane și uscați-le la soare. Mărunțite și puse la baza plantelor de tomate vor ajuta la creșterea și la dezvoltarea roșiilor suculente. Așezați pagini de ziar în jurul plantelor, apoi acoperiți cu pământ sau cu mulci. În așa fel, buruienile nu vă vor mai invada grădina, iar florile și legumele vor crește mai viguroase. Cojile de usturoi și de ceapă, acoperite cu apă și puse într-un borcan trebuie lăsate timp de o săptămână, după care concentratul obținut se stropește în locuri expuse invaziilor de afide (păduchi) sau păianjeni. Efectul va fi de eliminare a acestor dăunători. Zațul de cafea poate fi folosit în doze mici ca îngrășământ pentru plantele de apartament, deoarece este bogat în azot, fosfor și potasiu. Constituie și adevărată barieră contra insectelor și a unor viermi.

*Bere și scorțișoară, ca tratamente în grădină

Pentru a scăpa de melci, grădinarii spun că este util să puneți în locurile unde aveți probleme un vas mai mare, umplut cu bere. Moluștele se vor îneca în lichid, fiind nevoie doar ca a doua zi, de dimineață, să aruncați conținutul bolurilor. Pentru a avea varză sănătoasă, presărați scorțișoară deasupra plantei tinere pentru a „speria“ viermii care adoră să devoreze frunzele fragede. Uneltele de grădină „lustruite“ cu ceară folosită la curățarea mașinilor vor fi mai ușor de curățat de pământ.

*Schița de plan pentru grădină

Întotdeauna începeți amenajarea unei grădini cu o schiță pe hârtie în care să planificați împărțirea parcelelor. Plantele mai înalte se pun mai în spate, în timp ce „piticele“ ar trebui să aibă locuri rezervate pe straturile din față.

Solul este cel mai important element care vă poate asigura bogăția grădini. O analiza de sol este recomandată chiar și grădinarilor amatori, fiind o metodă ideală pentru a investi ulterior în diferite îngrășăminte speciale care vor completa „lipsurile“.

Un insecticid ușor de preparat poate fi cel în care se amestecă două linguri de săpun lichid cu un galon (3,7 litri) de apă. Soluția este bună mai ales pentru a înlătura afidele.

Oțetul este „un antidot“ pentru buruieni mult mai bun decât multe tratamente din marile magazine cu echipamente pentru grădină. Totuși, trebuie avută mare atenție la stropit, pentru că acidul acetic poate afecta iremediabil legumele, așa că acestea trebuie protejate. Oțetul este recomandat pentru crăpăturile din ciment pe unde răsar ierburile nedorite.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU