Sfaturi pentru grădină: tratamentele bio

Tina-Tratament*Scapi de dăunători cu ajutorul naturii *Legumele vor fi gustoase ca din grădina bunicii

Fără tratamente chimice, legumele păstrează gustul ca al celor culese din grădina bunicii! Sunt legumele pentru care se fac exclusiv tratamente naturale. Se scapă de dăunători și boli cu ajutorul naturii. Prezentăm câteva dintre rețetele tratamentelor naturale cu care cultivatori combate dăunătorii și bolile legumelor!

Practic, vorbim de agricultura ecologică pentru care se acordă subvenții consistente. De exemplu, pentru legumele certificate în agricultura ecologică, subvenția este de 431 euro/ha/an, pentru legumele aflate în conversie la agricultura ecologică, la care se adaugă și banii europeni alocați pentru menținerea în sistemul bio a culturilor agricole.

*Maceratul de urzică ajută la prevenirea bolilor cauzate de ciuperci și stimulează creșterea plantelor. Îmbăierea semințelor și a rădăcinilor favorizează dezvoltarea răsadurilor. Se folosește prin stropire pe plantă, la încolțire sau pe teren.

Se pune o cantitate mare de urzici într-un recipient cu apă, cântărind în jur de 150 litri (dar se poate și o cantitate mai mică) și se lasă urzicile la macerat câteva zile. După ce procesul de macerare a luat sfârșit, cu aceasta apă se udă plantele. Este o metoda eficace și la îndemâna oricărui grădinar, fără a întrebuința substanțe chimice.
*Ceaiul de usturoi este folosit contra acarienilor și a fungilor la căpșuni și castraveți, tomate, ardei. Se fac 3 stropiri pe plantă și pe sol în luna mai, cu soluție nediluată

Se mărunțește aproximativ 150 g de usturoi, apoi compoziția se amestecă în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se filtrează apa și se lasă să se răcească. Înainte să pulverizați plantele adăugați puțin lapte și amestecați astfel încât să obțineți o omogenizare. Aplicați soluția repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.
*Ceaiul de hrean se utilizează contra afidelor, musculiței albe, omizilor, gândacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.

Se dau în clocot 3 litri de apă, apoi se ia de pe foc și se adaugă un sfert din rădăcina de hrean tăiată bucățele. Se lasă 30 de minute, se răcește, se strecoară și poate fi folosit acest ceai prin pulverizare. Se folosește soluție diluată, înainte de semănat, stropind semințele. Nu se va stropi în orele de arșiță.
*Infuzie de ceapă: Este foarte bine dacă, o dată pe lună, în scop profilactic, vom stropi plantele și substratul cu acest leac. Plantele nu numai că se vor înviora, dar vor fi și sătule, dat fiind că infuzia are și proprietăți hrănitoare.

Într-un vas din sticlă sau emailat turnăm un litru de apă călduță, punem vreo 20 grame de foi de ceapă, acoperim și lăsăm la odihnă cam o zi. Apoi strecurăm și ștergem, cu grijă, frunzele plantelor atacate de acarieni, cu atenție mărită pentru partea inferioara a frunzelor . A doua zi va trebui să spălăm bine plantele cu apă curată. Infuzia și fiertura se folosesc proaspăt preparate. Se stropesc plantele cu infuzia de ceapă de 2-3 ori la 6 zile. Foile de ceapă se pot folosi de două sau de trei ori la infuzie, apoi se pot îngropa în brazde sau la rădăcini.

*Ceaiul de pelin este recomandat contra furnicilor, afidelor, omizilor și ruginii la coacăz.

Se fierb în 2 litri de apă 250 g frunze de pelin. Se răcește, apoi se strecoară. Se adaugă o linguriță de lapte, după care se stropesc plantele invadate de afide sau omizi, care se stropesc direct.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU