Sfaturi pentru grădină: transplantarea plantelor

Tina-Transplantarea*Momentul oportun este primăvara, după intrarea în vegetație

Atunci când ghivecele „rămân“ mici, este necesară transplantarea plantelor, operațiune care se face înainte ca rădăcinile să înceapă să se brunifice. Sunt două tipuri de transplantări: transplantarea totală, care se face la 2-3 ani, în funcție de mărimea ghiveciului și ritmul de creștere al plantei; transplantarea parțială, care constă în înlocuirea pământului de la suprafața ghiveciului.

Momentul optim pentru transplantare este primăvara, după intrarea în vegetație. O excepție reprezintă bujorul, transplantarea lui se face în prima jumătate a lunii august ori toamna târziu.

*Transplantarea parțială

Se face în fiecare primăvară! Se afânează pământul de la suprafață, apoi se scutură, se repetă operațiunea până la scoaterea a cam 1/3 din pământul din ghiveci.

În final se adaugă pământ nou, bogat în mraniță, se compactează, se nivelează, planta fiind deja fixată. În cazul orhideelor, transplantarea se face cu folosirea de pământ foarte ușor, cum ar fi turbă, pământ de frunze, rumeguș, coajă de copac mărunțită cu așchii.

La plantele aflate în perioada de înflorire sau imediat înainte, nu se fac transplantări. La plantele care înfloresc primăvara, transplantarea parțială se face în ianuarie-februarie sau aprilie-mai. După transplantare, obligatoriu de udă planta!

*Pământul nu se așază direct în ghiveci!

Ghivecele trebuie să aibă 2-3 găuri de scurgere, nu mai mult, iar aceste orificii se acoperă cu cioburi de lut, spărtură de cărămidă, folie de plastic perforată sau pietriș grosier. Pământul nu se așază niciodată direct în ghiveci! Dacă se folosesc cioburi, acestea se așază cu partea curbată în sus, iar peste cioburi se așază un strat de nisip umed.

Pământul folosit trebuie să fie reavăn, să ocupe o treime din înălțimea vasului. Plantele se așază într-o poziție cât mai dreaptă, cu o mână se ține planta, iar cu cealaltă se adaugă pământ de jur împrejur, rotindu-se ghiveciul pentru uniformizare, cu degetele bine răsfirate se îndeasă pământul pe margini. Se adaugă pământ până la nivel necesar și se bate ghiveciul pe masă, având grijă să se compacteze pământul doar la suprafață. Se lasă spațiu liber până la marginea superioară a vasului, pentru udarea plantelor.

*Transplantarea totală

Plantele se scot din ghiveci, se mărunțește pământul cuprins de rădăcini, pentru a nu-l dezintegra total. Se elimină rădăcinile moarte, se creează o ușoară aerisire, iar cele foarte lungi se scurtează, dar nu se îndepărtează total pământul de pe rădăcini.

Excepție facem în situația în care se remarcă prezența păduchilor țestoși sau lânoși, care, în urma tratamentelor părților aeriene, migrează în pământ, ca și în cazul atacului dăunătorilor asupra rădăcinilor. În această situație se îndepărtează total pământul și se spală rădăcinile, apoi ele se îmbăiază într-o soluție de insecticid. Se urmărește refacerea plantei. Pentru ajutarea plantei, se elimină o parte din creșterile aeriene.

Plantarea în noul ghiveci se face alegând un ghiveci cu diametru mai mare cu 2-3 centimetri față de volumul de pământ cuprins de rădăcini. Dacă se folosesc ghivece vechi, acestea se spală și se dezinfectează, recomandarea specialiștilor fiind să se folosească ghivece ceramice, din lut ars, care permit un mai bun schimb de aer cu exteriorul și păstrează umiditatea mai bine. În cazul folosirii lor, înainte de transplantare, ghiveciul se ține scufundat în apă cel puțin o zi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU