Sfaturi pentru grădină: micul „colț de rai“ mereu colorat!

*Flori de vară și de toamnă

Dacă dorești să ai o grădină frumoasă și colorată, pe vreme secetoasă și toridă, decorează micul colț de rai cu plante care rezistă celor mai vitrege condiții. Iată patru flori superbe, rezistente în zilele secetoase.

Margareta africană tolerează fără probleme perioadele lungi de secetă, iar dacă o uzi din belșug, poate crește până la un metru înălțime. Florile sale sunt mari și divers colorate de la crem, galben, portocalii și până la roșu. Inflorescențele acestei plante se deschid la răsăritului soarelui, iar noaptea se închid. Plantează această flore într-un loc însorit, deoarece nu tolerează deloc zonele umbroase sau semiumbroase.

Gazanie este o plantă de dimensiuni mici, ușor de îngrijit, care înflorește din iunie până în septembrie. Florile acesteia sunt mari și atrăgătoare, colorate în nuanțe de galben, portocaliu sau roșu. Florile gazaniei se deschid numai ziua, noaptea și în zilele înnorate stând închise.

Lavanda este o plantă perenă, rezistentă la temperaturi crescute și la secetă, dar și la temperaturile scăzute. Trebuie să știi că lavanda nu suportă excesul de umiditate și terenurile inundate, așadar nu o uda excesiv în sezonul secetos.
Florile intens colorate și parfumate te vor răsfăța întreaga vară și te apără de țânțari.

Hortensia rezistă fără probleme toată vara. Florile sunt mari și colorate în nuanțe de alb, roz, bleu și mov. Este o plantă de dimensiuni mari, dar nu are nevoie de îngrijiri speciale sau de udări frecvente. Are nevoie multa lumină, preferând locurile însorite din gradină.

*Le semeni acum, să te bucuri de florile lor în toamnă!

Dacă vrei ca la toamnă gradina ta să fie plină de culoare, atunci trebuie să pregătești de acum viitoarele culturi florale. Iată și care sunt florile pe care le poți semăna în luna iunie, pentru a-ți încânta privirile întreaga toamnă, până la venirea brumei sau a înghețului.

*Floarea de Nu-mă-uita este populară pe tot globul. Florile de dimensiuni mici sunt albe, roz sau albastre. Planta de Nu-mă-uita poate fi cultivată fără nici o problemă în gradină, în balcon sau chiar în interiorul casei.

Semințele de florii de Nu-mă-uita pot fi semănate în grădină până la finele lunii iunie. Astfel te vei bucura de micile flori magice începând din luna august și până toamna târziu. Mare atenție, planta preferă zonele semiumbrite.

Micșunelele sunt plante cu flori parfumate și viu colorate. Nuanțele florilor de micșunele variază de la alb și lila la roz, galben și fuchsia aprins. Florile acestei plante pot fi simple sau duble. Micșunelele se înmulțesc prin semințe. Daca vrei să te bucuri de frumusețea acestor plante întreaga toamnă, la poți planta în gradină până la sfârșitul lunii iunie.

Micșunelele preferă locurile însorite cu un sol ușor nisipos. În perioadele secetoase, micșunelele au nevoie de udări constante.

Panseluțele – cunoscute și ca Barba Împăratului, Catifeluță, Trei-frați-pătați – sunt flori sălbatice de origine europeană. Plantele au flori de dimensiuni mici, însă viu colorate. Nuanțele florilor de panseluțe variază de la alb, roz, galbene, albastru și până la mov intens.

Panseluțele pot fi plantate atât în gradină, cât și în ghiveci. Semințele se pun în pământ până la finalul lunii iunie. Panseluțele preferă solurile acide sau neutre și zonele umbroase. Te vei putea bucura de florile acestor plante până la venirea înghețului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU