Sfaturi pentru grădină: înmulțirea mușcatelor

tina-muscate-inmultire*Toamna, cea mai bună perioadă

 Pentru mușcate, cea mai bună perioadă de înmulțire este toamna, deși aceste flori populare se pot înmulți prin butași pe tot parcursul anului. Butășirea este cea mai des folosită metodă pentru că are cea mai mare rată de succes!

Butașii care urmează să fie folosiți sunt făcuți din vârfurile lăstarilor. Se taie cu foarfeca sau cu un briceag foarte ascuțit fragmente de 8-10 cm având grijă să nu răniți prea mult planta-mamă. Aceștia trebuie să aibă 2-4 frunze și este obligatoriu să fie tăiați sub unul dintre noduri.

Se pot lăsa la înrădăcinat în pahare cu apă sau direct în ghivece cu pământ, un amestec de nisip, turbă sau pământ de frunze. Trebuie să alegeți butași doar de la plantele foarte sănătoase și viguroase, pentru că, în caz contrar, înmulțirea s-ar putea să nu vă reușească.

Plantele se țin la căldură, iar pământul se udă din când în când cu apă la temperatura camerei. Butașii prind rădăcini în 2-3 săptămâni. Dacă se țin în pahar, trebuie umplut cu apă până la jumătate sau cel mult o treime din lungimea plantei.

*Fertilizare se face la transplantare

La transplantarea mușcatelor se aplică îngrășământ care se găsește în magazinele de specialitate. Acesta facilitează creșterea plantei și frumusețea florilor. De obicei se flosește îngrășământ lichid pentru plante cu flori, care se va furniza în apa de udare la fiecare 15 zile.

Mușcatele preferă un sol ușor acid, iar substratul să fie compus din nisip, turbă și pământ de gradină în părți egale. Pământul din ghiveci nu trebuie schimbat anual, ci doar împrospătat, de obicei primăvara, la câțiva centimetri de la suprafață.

După ce planta s-a prins, nu uitați și de tăierile specifice de care aceasta are nevoie. La tinerele plante este bine să se ciupească vârfurile vegetative pentru stimularea ramificației și dezvoltarea ramurilor laterale. Este important ca ustensilele utilizate să fie curate și dezinfectate pentru a se evita infectarea țesuturilor.

Mușcatele nu sunt greu de întreținut, au nevoie de curățarea frecventă de flori și frunze uscate, pentru a putea înflori cât mai des. În plus, curățarea are și rolul de a preveni apariția ciupercilor, care se pot dezvolta pe părțile moarte ale plantei.

Multe varietăți de mușcate se pot înmulți și prin semințe. Semănate iarna târziu, noile plăntuțe cresc într-un mediu protejat, cum ar fi serele încălzite.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU