Sfaturi pentru grădină: îngrijirea cercelușilor

*Una din cele mai apreciate și mai vândute flori

Cercelușul este floarea care face furori în acest an, fiind printre cele mai apreciate și vândute plante decorative, și pentru că specia ușor de îngrijit și face flori spectaculoase. Cercelușul (Fuchsia) este o plantă de interior care iubește lumina, deci preferă să stea lângă fereastra orientată spre est, vest sau sud, dar să nu stea direct în băiata soarelui.

Tolerează bine nopțile răcoroase, dar nu trebuie lăsată la temperaturi extreme. Dacă este scoasă afară, ea trebuie protejată de prea multă căldură sau umiditate. Preferă temperaturi de 15-21 de grade Celsius pe timp de zi și 10 grade Celsius noaptea. De reținut că Fuchsia nu mai înflorește când temperatura medie din timpul zilei depășește 24 de grade Celsius.

* Nu are nevoie de multe udări

Cercelușul are nevoie de un ghiveci destul de mare, ca rădăcinile să aibă spațiu de dezvoltare, pentru a absorbi umezeala și substanțele nutritive. Se recomandă să se adauge un strat de compost sau mulci în jurul bazei plantei, la începutul perioadei de vegetație, pentru a ajuta păstrarea umidității și a nutrienților. Cercelușul începe să înmugurească din primăvară și are constant nevoie de apă, însă rezistă bine și dacă este udată doar când pământul ei este uscat. Doar toamna se recomandă udări mai rare pentru a pregăti planta de repausul de peste iarnă.

Periodic, curățați planta de frunzele moarte sau vestejite, precum și de florile ofilite și uscate. Toamna, plantele foarte mari pot fi tăiate.

*Fertilizări și tratamente

Fuchsia poate fi atacată de rugină, afide, gândăcei, muște albe. Dacă florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede și cad, cauzele pot fi atmosfera caldă și uscată, udarea excesivă sau scăzuta ori bătaia directa a razelor soarelui. Pentru prevenirea ruginii sau a uscării frunzelor se recomanda plasarea cercelușului în medii cu o bună circulație a aerului.

Cercelușul are nevoie de fertilizare în perioada de creștere. Soluția hrănitoare se recomandă a fi aplicată la fiecare două săptămâni, dar tratamentul se oprește înainte de a aduce planta în interior, înainte de primul îngheț.

Peste iarnă, cercelușii au nevoie de o temperatură minimă de 4-10 grade Celsius și trebuie udați cât pământul să nu stea uscat.

Primăvara și vara, la Cerceluș se pot rupe vârfurile ramurilor care au deja două seturi de frunze pentru ca planta să aibă un foliaj mai bogat.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU