Sfaturi pentru grădina ecologică: alegerea plantelor companion

*De nelipsit de pe straturi: salvia, busuiocul, lavanda, crăița, condurașul *Surse de insecticide bio

În grădină, plantele se influențează reciproc, iar cele care se ajută între ele sunt denumite plante companion. Altele, dimpotrivă, sunt plante non-companion. În grădinăritul ecologic o asociere potrivită a plantelor este esențială, deoarece ne vom bucura de legume sănătoase fără să folosim soluții chimice pentru îndepărtarea dăunătorilor și a bolilor.

Mirosurile pe care le emană unele plante sunt foarte eficiente în îndepărtarea dăunătorilor altor plante, reprezentând adevărate bariere de protecție. În schimb, plantele mai atractive pentru dăunători deturnează atacul de la unele pe care dorim să le protejăm, fiind folosite în grădina ecologică ca plante capcană sau plante de sacrificiu.

Dintr-o grădină ecologică n-ar trebui să lipsească: salvia, busuiocul, lavanda, crăița, condurașul.

*Plante medicinale-companion

*Salvia este o plantă medicinală cunoscută și utilizată în multe scopuri încă din antichitate. Acum, salvia este și un bună plantă companion în grădina ecologică. Respinge fluturii de varză, gândacii de fasole, musca morcovului și melcii. În perioada de înflorire, atrage albinele și fluturii, stimulând astfel polenizarea plantelor. Se recomandă ca plantă companion pentru varză, conopidă, broccoli, fasole, morcovi, roșii, căpșuni.

* Busuiocul, plantă medicinală cu multe calități benefice sănătății, se plantează între roșii, iar acestea sunt mai gustoase și mai aromate. Busuiocul respinge țânțarii și muștele, iar în perioada de înflorire atrage fluturi multicolori în grădină. Este un bun companion pentru roșii, ardei, fasole, varză, sfeclă, pătrunjel, sparanghel.

Soiurile organice de busuioc pe care le cultiv în grădină sunt Red Ruben și Lemon.

* Lavanda este o plantă ce nu trebuie să lipsească din grădina ecologică. Pe lângă numeroasele utilizări din industria parfumurilor, a produselor cosmetice, în scopuri terapeutice (calmant al sistemului nervos, antidepresiv, diuretic) este și un excelent companion pentru plantele din gradină. Prin mirosul puternic alungă dăunătorii, dar atrage insecte benefice cum sunt albinele, fluturii care ajută la polenizarea plantelor, obținându-se astfel recolte de legume mai bune și mai sănătoase. Pentru a proteja trandafirii de păduchii verzi, se plantează lavanda printre trandafiri.

*„Plante sanitar“…

*Crăița este „planta sanitar“ care nu trebuie să lipsească din grădina ecologică. Se poate planta aproape în fiecare strat, atât ca plantă decorativă, dar mai ales ca plantă companion. Rădăcina crăițelor eliberează o substanță care combate nematodele. Mirosul florilor îndepărtează musculițele albe, ține la distanță paraziții purtători de viruși care atacă roșiile, ardeii iuți, vinetele, respinge gândacul mexican de fasole, dar și unele afide, iar pe altele le atrage, având rol și de plantă capcană.

Din substanțele care se găsesc în rădăcinile și florile crăițelor se produc insecticide ecologice.

*Condurași sau năsturei, pe lângă faptul că are frunzele și florile comestibile, atrag insectele dăunătoare cum ar fi afidele și omizile, jucând rolul de plantă capcană. De asemenea, respinge musculițele albe, fluturii de varză, gândacii de dovleci, castraveți și pepeni (Diabrotica și Acalymma).

Protejează roșiile, vinetele, castraveții, dovlecii, dovleceii, pepenii, fasolea, varza, conopida, broccoli, gulia, ridichile și pomii fructiferi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU