Sfaturi pentru grădină: Combaterea musculiței albe de seră

Tina-Musculița*Nu cultivați flori în aceeași seră cu legumele *La temperaturi ridicate, dăunătorii se dezvoltă rapid

Musculița albă de seră poate fi cel mai păgubos dăunător care duce la compromiterea culturilor de legume, chiar și în totalitate. Musculița albă se seră se dezvoltă permanent în sere și are, în funcție de factori ecologici, până la 8-12 generații pe an. Femele depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor de tomate, vinete, castraveți, ardei, în grupe de 10-20, uneori chiar mai multe.

Atenție! Cu cât temperatura este mai mare, cu atât ciclul de dezvoltare a dăunătorilor se desfășoară mai rapid. De regulă, generațiile se suprapun, astfel încât în tot timpul anului se pot întâlni toate stadiile de dezvoltare ale insectei.

Modul de atac al plantelor este simplu: adulții și larvele colonizează frunzele și lăstarii, din care sug conținutul celular. În urma atacului, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad. Plantele atacate sunt acoperite de dejecțiile insectelor, care favorizează dezvoltarea ciupercilor.

* Sfaturi utile pentru legumicultori

Combaterea musculiței albe de seră se face produsele Actara și Eforia 45. Utilizarea insecticidelor poate fi eficientă numai la adulți și stadii larvare incipiente, deoarece larvele bătrâne sunt acoperite cu un strat gros de ceară.

Sfat! Nu cultivați niciodată flori în aceeași seră cu legumele, pentru că musculița albă este atrasă ca un magnet de primele. Nici buruienile nu trebuie lăsate le lângă seră, chiar dacă sunt afară, deoarece și ele atrag dăunătorul.

În plus, dacă dăunătorul deja a compromis o plantă, aceasta trebuie smulsă cu atenție și neapărat băgată într-un sac atunci când este eliminată.

Soluție bio: O metodă ecologică este înlăturarea tuturor frunzelor de pe plante, dar aceasta nu asigură neapărat un rezultat sigur!

Utilizarea unor substanțe puternice împotriva dăunătorilor nu dau uneori cele mai bune rezultate, motiv pentru care cultivatorii se întreabă unde greșesc.

Cultivatorii pot comite greșeli grave care pornesc de la igiena serei, până la folosirea unei cantități prea mari de pesticid. Greșeli care nu duc la îndepărtarea dăunătorului, ci la distrugerea culturii.

Cauzele pot fi alegerea greșită a produselor, distanța mare între tratamente; aplicarea tratamentelor la temperaturi ridicate; subdozarea sau supradozarea produselor de protecția plantelor.

Aplicarea tratamentelor trebuie începută la apariția primilor dăunători.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU