Sfaturi pentru grădină: combaterea buruienilor

Tina-Buruieni* Acestea cresc și se înmulțesc mai repede decât orice plantă de cultură!

Buruienile nu doar că întârzie dezvoltarea normală a plantelor, concurând cu acestea pentru lumină, apă și elemente nutritive, dar contribuie decisiv și la diminuarea cantitativă și calitativă a producției obținute. Bătălia cu buruienile depinde de locul unde se află grădina, într-o zonă deschisă sau într-una înconjurată de terenuri lucrate și îngrijite, de calitatea solului, dar și de cât de bine și constant a fost lucrat și întreținut solul din grădină.

Practic, nu există o soluție radicală care să te ajute să scapi de buruieni definitiv! Dar poți limita apariția și dezvoltarea acestora. Specialiștii în domeniu vin cu câteva sfaturi ușor de aplicat.

*Lucrează terenul în totalitate!

Orice zonă necultivată este un paradis pentru buruieni. Ele cresc și se înmulțesc mai repede decât orice plantă de cultură. Sapă de câteva ori pământul acoperit cu volbură sau pir și le vei împiedica să mai încolțească. Este una din cele mai bune soluții pentru ierburile anuale, care nu trebuie lăsate să înflorească și să-și scuture semințele pe sol. Dacă ai tăiat cu sapa buruienile tinere, care nu au semințe, le poți lăsa să se usuce și să se descompună în grădină, să îngrașe pământul. Dacă ierburile au deja semințe, e bine să le arzi, nu să le folosești la compost.

Îndepărtează mereu buruienile noi care apar, întrucât ele consumă inutil nutrienții din sol. Pot chiar să ducă la „sufocarea“ plantelor de cultură, aflate în incapacitate de apărare. Rupe constant frunzele acestora și florile înainte de a face semințele, astfel te asiguri că buruienile nu se vor înmulți prin semințe.

Gestionează bine suprafețele lucrate! Nu săpa decât porțiunea de grădină pe care o vei lucra. Dacă vei săpa dintr-o dată toată suprafața, dar nu vei definitiva lucrările, practic vei planta buruienile care își lasă semințele la suprafața solului.

*Nu lăsa marginea exterioară a grădinii neîngrijită!

Semințele buruienilor de aici vor ajunge în grădină și vor face inutilă lupta pentru a scăpa de buruieni. Dacă buruienile ajung la tine în curte de la vecini, sapă un șanț adânc și îngust pe lângă gard și acoperă-l cu folii groase din plastic. Umple apoi șanțul cu pământul săpat sau cu pietriș decorativ. Rădăcinile buruienilor nu vor mai putea trece prin zidul de plastic și vei scăpa de invadatori.

Pe lângă iarba cosită sunt bune și buruienile, care pot fi utilizate ca bază pentru mulcire, dar în nici un caz nu este indicat să folosești buruieni înflorite sau și mai grav, care au legat deja semințe. Astfel de plante pot duce la înmulțirea excesivă a buruienilor. Semințele lor sunt extrem de rezistente.

*Astrul zilei îți vine în ajutor

Dacă vrei să scapi de ierburi pe o suprafață mai mică din grădină, spre exemplu un rond în care vrei să plantezi flori de vară, sapă bine pământul și udă-l din abundență. Acoperă suprafața săpată cu o folie de plastic și îngroapă marginile în pământ, să nu intre deloc aer proaspăt. Lasă soarele să încingă solul și să distrugă semințele de buruieni timp de trei sau patru săptămâni, după care se pot cultiva flori noi.

Cea mai simplă metodă este să smulgi ierburile cu tot cu rădăcină, ori de câte ori apar. Înainte de a te înarma cu mănuși să le plivești, udă bine grădina. Dacă rădăcinile rămân în pământul uscat, în câteva zile vor crește buruieni noi.

Bătătorește pământul în zonele limită ale grădinii. Este o soluție bună pentru decontaminarea naturală a pământului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU