Sfaturi pentru grădină: cartofi pentru… trandafiri

tina-cartoftrandafir*Butășirea cea mai la îndemână

Cartofii pot fi folosiți toamna și pentru înmulțirea trandafirilor prin butași. Ei furnizează exact cantitatea de nutrienți și de umiditate care permite rozelor să dezvolte rădăcini sănătoase și puternice. În plus, „tehnica“ este foarte ieftină și la îndemâna oricui!

Dacă aveți în grădină un anumit trandafir pe care pur și simplu îl adorați și doriți să îl înmulțiți, fie să vă măriți grădina, fie să îl faceți cadou, trebuie să știți că nu e nimic mai simplu. Aveți nevoie doar de o foarfecă și un cartof. Acest proiect este destul de ușor chiar și pentru un grădinar novice și atractiv pentru oricine care vrea să economisească bani din bugetul lor pentru grădină.

*Primii pași pentru o butășire reușită

Iată pașii de urmat pentru a face din butășirea în cartof o reușită.

În grădină, se caută un loc mai ferit și cât mai umbros pe toată perioada zilei. Se sapă un șanț sau o groapă, adâncă de aproximativ 15 cm, în care se pune un strat de nisip fin de 5-6 cm.

Se alege o tulpină de la un trandafir – de grosimea unui creion – care urmează să fie înmulțită. Lemnul trebuie să fie cât mai drept, maturizat. Se spune că un butaș de trandafir este maturizat în momentul în care se poate rupe un spin de pe tulpină fără să se desprindă coaja sau să se rupă spinul. Tulpina aleasă trebuie să fie cât mai tânără, recomandat ar fi să fie crescută în anul respectiv.

Foarfeca folosită trebuie să fie curată și dezinfectată. Bucățile tăiate se folosesc imediat. În caz contrar este obligatoriu să le așezați într-o pungă de plastic plină cu gheață. Din motive lesne de înțeles, nu pot fi păstrate foarte mult timp.

*Ideală e acoperirea cu o sticlă pe plastic

Butașul trebuie să aibă lungimea de 23 cm. Tăietura de la bază se face chiar sub un mugur, viitoarea rădăcină a plantei se va forma din acel mugur de la bază. Se îndepărtează frunzele și spinii din jumătatea de jos.

Se introduce butașul împreună cu cartoful în groapa anterior amenajată și se urmărește ca viitoarea plantă să fie acoperită cu pământ doar două-treimi, asigurându-vă că baza, care în acest caz o reprezintă cartoful, este bine îngropată în nisipul fin. Nisipul din jurul cartofului trebuie presat cu grijă, pentru a nu lăsa goluri de aer pe lângă acesta. La nivelul solului butașul trebuie să rămână descoperit aproximativ 12-15 cm. Ideal este să acoperiți cu o sticlă pe plastic plantele, dacă executați butășirea înaintea sezonului rece.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU