Sfaturi pentru grădină: atenție la fluturele ucigaș!

tina-daunator-nou*Cel mai nou și mai devastator dăunător

Tuta absoluta sau molia tomatelor este cel mai nou dăunător al culturii de legume, fiind supranumit și fluturele-ucigaș! Acesta este imun la toate insecticidele existente pe piață și îi pune în dificultate și pe cei mai experimentați legumicultori și cercetători.

Dăunătorul Tuta absoluta, supranumit fluturele-ucigaș, își creează propriile sale rute de transport, distruge partea verde a plantei și este imun la toate insecticidele existente pe piață.

Acum, producțiile de legume sunt în medie mai mici cu 40-50 la sută față de anii anteriori, pe lângă vremea capricioasă au intervenit diverși dăunători cum ar fi păianjenul, omida legumelor sau, mai nou, Tuta absoluta.

*Este cel mai nou dăunător apărut în țara noastră

Tuta absoluta, un dăunător semnalat pentru prima dată în anul 2012 în țara noastră pe un lot de legume importate, a făcut ravagii în acest an în culturile de legume din bazinul legumicol Buzău-Galați-Ialomița.

Fluturele ucigaș este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic, care depune cinci-șase generații a câte 80-120 de ouă pe vară, din care eclozează omizi de dimensiuni mici, care intră în frunză și consumă întreaga parte verde a acesteia.

În urma atacului, fructele de tomate își pierd valoarea comercială și pot fi înregistrate pierderi de recoltă până la 100% la cultura tomatelor în câmp, mai ales în condiții de secetă.

*Măsuri preventive

În primul rând, se recomandă utilizarea răsadurilor sănătoase care provin din zone cunoscute ca fiind libere de acest organism dăunător. Trebuie avut grijă la asigurarea și verificarea etanșeității serelor și utilizarea unor plase de protecție.

Se poate apela la utilizarea capcanelor cu feromoni, în număr 2-4/ha pentru depistare. Foarte importantă sunt rotația culturilor, fertilizare și irigare adecvate.

Între măsurile curative, specialiștii recomandă smulgerea și distrugerea prin ardere a plantelor suspecte a fi infestate sau deja infestate, precum și eliminarea tuturor buruienilor gazdă din imediata vecinătate a serei, solarului.

Ca tratamente fitosanitare, se impune amplasarea capcanelor cu feromoni (25/ha) pentru reducerea nivelului populației.

Atenție! Legumele cu simptome se elimină și se distrug prin ardere. La încheierea perioadei de vegetație, toate resturile vegetale trebuie distruse prin ardere. În spațiile protejate se poate recomanda dezinfecția solului, mai ales în cazul monoculturii tomatelor!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU