Sfaturi pentru grădină: aranjarea în stil Feng Shui

* Plantele au o simbolistică aparte * Echilibru între 5 elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă

Feng Shui este o tradiție a poporului chinez și merită aplicată, întrucât se fundamentează pe o experiență milenară. Principiile, regulile ori recomandările Feng Shui se bazează pe bunul simț și se regăsesc sub o forma sau alta și în tradițiile altor popoare. Bunăoară și în frumoasele tradiții românești se regăsesc multe aspecte sănătoase, în deplină concordanță cu mediul înconjurător și cu bunul simț, uneori extrem de asemănătoare cu principiile Feng Shui. Enumerăm câteva: folosirea materialelor naturale în construcția și amenajarea casei (lemn, var, pământ), dispunerea obiectelor și aranjamentele din încăperi, icoanele, aleile șerpuite, acoperișurile în mai multe ape.
De aceea, se recomandă folosirea simbolurilor tradiționale locale, modelul bioenergetic funcționând cel mai bine în acest caz. Ne referim aici la casele vechi românești și la modul cum au fost amplasate în teren, poziția anumitor obiecte din locuință (pat, masă, război de țesut, ferestre), culorile folosite la decor, formele acoperișurilor, poziția lor în raport cu locuințele din împrejurimi.
Principiile Feng Shui pot fi aplicate și grădinilor noi, neamenajate ori deja amenajate. Pentru a atrage energia pozitivă, sunt necesare câteva accesorii potrivite. Ne referim la spațiile prietenoase, aleile line, adăposturile și locurile de relaxare romantice din grădina și curtea noastră. Grădina trebuie să aibă locul ei bine definit și nici în nici un caz nu trebuie înghesuită într-un colț al curții.
Trebuie să ne gândim la semnificația termenului Feng Shui: feng = apă, shui = vânt. Aceste două elemente nu trebuie să lipsească dintr-o grădină.
*Felul plantelor este foarte important!
Plantele cu frunze suculente sunt cele mai recomandate pentru grădina în stil Feng Shui. În fața casei se cultivă doar plante și arbuști care nu depășesc un metru înălțime, pentru a nu bloca fluxul de energie pozitivă. Nu trebuie plantați pomii aproape de casă, pentru a nu crea o umbră excesivă, deoarece astfel ne provocam singuri probleme de sănătate. Trebuie să ne umplem grădina cu plante colorate care atrag energiile pozitive și creează un aspect vesel.
Plantele din grădină au o simbolistică aparte, respectiv: salcâmul reprezintă permanența, aspidistra – rezistența, begonia – echilibrul perfect, crizantema – viață lungă și răbdare, gardenia – vigoare, hibiscus – abundență, hortensia – împlinire, magnolia – parfum, părul – viață lungă, rododendron – delicatețe, trandafirul – frumusețe.
Plantați în grădina Feng Shui ierburi care stimulează sănătatea și longevitatea, precum iasomia, care se zice că ridică moralul, lavanda dă somn bun, iar busuiocul aduce noroc și bani.
*Grădina, „responsabilă“ cu energia din casă
Evitați folosirea linilor drepte în pavajul din grădina Feng Shui. Gardurile și limitările din grădina trebuie să fie în forme curbate și apelând la unele covoare de flori. În colțurile pustii puneți ornamente sau plasați ghivece ori folosiți lumini. Se recomandă să evitați unghiurile ascuțite.
Încercați să creați echilibru între cele cinci elemente. Lemn – arbuști și tufișuri; Foc – plante roșii sau cu flori roșii; Pământ – piatră de granit, statuie din argilă sau ghiveci din teracotă; Metal – obiecte din argint, bronz, aur; Apă – iazuri, cascade, lacuri, fântâni. Amenajarea grădinii este foarte importantă, fiind „responsabilă“ cu energia din casă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU