Semne de toamnă

07/09/2018

*Nopți și dimineți mai răcoroase, iar maxima aerului nu va trece de 23 de grade Celsius

Chiar dacă abia am intrat în luna septembrie, în Neamț, vremea aduce a toamnă, respectiv temperaturi diurne mai scăzute, nopți și dimineți răcoroase, precum și ceva ploi. Chiar și așa, valorile aerului se vor situa peste normalul perioadei.
În acest weekend, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, cerul va fi mai mult acoperit și sunt șanse să plouă. Vântul va avea unele intensificări izolate pe timpul precipitațiilor. Ziua, temperaturile aerului se vor situa între 20 și 23 de grade Celsius. Și nopțile vor fi mai reci, cu valori cuprinse între 10 și 12 grade Celsius.
Astăzi, în orașul de sub poalele Pietricicăi, cerul va fi mai mult acoperit și e posibil să plouă. La prânz, maxima din termometre va arăta 23 de grade Celsius. Și duminică vremea va fi “potrivnică” amatorilor de drumeții montane, mai ales că meteorologi estimază ploi și valori maxime ce nu vor trece de 21 de grade Celsius. Noaptea, minima aerului va scădea până la 11 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Nici luni, 10 septembrie, precipitațiile nu ne vor ocoli.
Ieri după-amiază, la ora 14, la Piatra Neamț și Roman, se înregistrau câte 22 de grade Celsius, cerul era brăzdat de mulți nori, care prevesteau venirea ploilor. În Târgu Neamț, valoarea din termometre indica cu un grad mai puțin. La polul opus, pe masivul Ceahlău era cel mai rece, respectiv 11 grade Celsius.
În săptămâna 10-17 septembrie, în țară, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată, temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, cu abateri mai mari în jumătatea de vest. Precipitațiile vor fi în general în general apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.
În perioada 17-24 septembrie, temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al
săptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. Precipitațiile pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud – est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.
Între 24 septembrie și 1 octombrie, valorile termice medii se vor situa în jurul normei climatologică și pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice. În perioada 1-8 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologic a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru. Regimul pluviometric, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei, în majoritatea teritoriului.
V. ANDRIEȘ