Semne bune anul n-are

Tina-Mămăligă*Nu vom avea destulă mămăligă?

De câțiva ani, cultura de porumb ocupă cam aceeași suprafață pe ogoarele nemțene. În jur de 61.000 ha, porumb boabe și de sămânță. Cu mici oscilații de suprafață. Tot atât s-a semănat și în această primăvară. Este destul!

O vorbă din popor spune: ”Dacă plouă în mai, mănânci mălai!” Numai că nu a plouat în mai. Vom avea suficientă mămăligă?  ”…Cultura arată bine, a răsărit frumos. Numai că are nevoie de apă, de ploi liniștite. Trebuie apă pentru culturile semănate în toamnă, la cerealele păiose și rapiță. Dar și la cele semănate în primăvară. Suntem la limită cu umiditatea din sol”, a ocolit, foarte elegant, răspunsul, inginerul Mihai Cojoc de la Direcția pentru Agricultură Neamț.

*Producții de nivel european

Pe ogoarele nemțene, producţiile  de porumb au tot crescut, de la un an la altul. Asta se întâmplă la exploataţiile agricole mari, unde  se aplică agrotehnica modernă, adică se face agricultură „ca la carte”. Acesta este ”secretul” prin care la fermele mari s-au obţinut şi producţii de peste 11.000 kg/ha.  Dar au fost și producții mai mari toamna trecută. Dovadă că  un fermier neamțean a obținut recordul la nivel național la producția de porumb.

Acestea sunt  producţii de nivel  mondial. Bunăoară, agricultorii din Olanda obţin o producţie medie de 11,92 de tone de porumb de pe un hectar, cei din Belgia au realizat 11,89 de tone, iar cei din  Grecia  aproximativ 11,38 de tone de porumb la hectar. Suntem pe aproape.

Și încă ceva! Romania se află pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb şi, normal,  al producţiei totale. Asta ca urmare a ariei mari pe care se cultivă porumbul la noi, dar mai avem de recuperat în ceea ce priveşte productivitatea la hectar. Fermierii nemţeni  fac  și ei eforturi, se orientează din ce în ce mai mult către hibrizi de mare productivitate, astfel ca rezultatele obţinute să fie din ce în ce mai bune.

Tina CONDREA