Semnal alarmant! Apicultorii, între faliment și supraviețuire!

 

*2016 va fi un an dezastros! *Nu s-a mai întâmplat ca în perioada de rapiță, salcâm sau tei să se dea hrană albinelor!

După o primăvară ploioasă, debutul verii nu dă mari speranțe apicultorilor. 2016 va fi un an dezastros! Din această cauză producția de miere de salcâm și rapiță a scăzut cu 30 la sută față de anul trecut. Precipitațiile abundente și grindina au afectat familiile de albine, iar prețul mierii a scăzut față de cel din 2015.

„Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru ca nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulam în perioada în care trebuiau să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut niște cheltuieli extraordinare și apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos! Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârsta au spus ca nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei sa stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine, ca să le menținem în viață, nu ca să facem producție. De patru luni cu asta de ocupam: hrănim albinele în loc să valorificam“, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Situație cu care se confruntă și apicultorii nemțeni, după cum ne-a semnalat Adrian Țurcanu, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Neamț.

*Concurență neloială, cu miere falsificată!

Până de curând, mierea românească a avut o piață bună, fiind foarte apreciată de străini. Acum piața apicolă se află într-un adevărat blocaj. După invazia mierii falsificate și a produselor apicole aduse din afara Uniunii Europene la preț de dumping, acum crescătorii de albine reclamă o adevărată dramă în stupine, o situație care îi împinge la faliment.

Necazul apicultorilor este cu atât mai mare cu cât în momentul de față puțini sunt cei care cumpără miere românească, astfel că piața este aproape în totalitate blocată. Motivul este legat de „invazia“ de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică. Este un blocaj care persistă încă de anul trecut, mai exact din toamnă. Cauza este intrarea pe piața europeană cu tot felul de surogate, marfă ieftină.

*Ministru agriculturii promite… noi etichete!

Apicultorii se plâng că statul român nu-i protejează în nici un fel, iar concurența cu mierea adusă din import este neloială. Motiv pentru care apicultorii au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii în vederea acordării unui ajutor de minimis pentru sector.

Pentru a micșora importurile de miere neconformă, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dorește elaborarea unui proiect legislativ prin care producătorii români să-și eticheteze produsele apicole cu sintagma „românesc“, doar dacă sunt realizate 100% din materie primă autohtonă. Au fost și cazuri în care pe etichetă scria clar miere românească, iar la analiză a rezultat că ea conține polen de… eucalipt!

Ministrul mai vrea ca laboratoarele specializate să desfășoare mult mai multe teste cu privire la calitatea mierii pe care o găsim cum pe piață. Poate că de aici ar trebui începută treaba, apoi să se vină cu etichetele… personalizate!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU