Semințele legumelor pot fi bune de leac

Tina-Seminte legume*Consumate în stare naturală, semințele au efecte benefice asupra organismului

Acum, la ordinea zilei sunt legumele, fiind foarte căutate pentru tot felul de preparate, conserve ori murături. Activitate din care rezultă multe semințe, care cel mai adesea se aruncă. Atunci când nu se cunosc efecte benefice asupra organismului. Fitosteroli sunt compușii cheie din semințele legumelor. Unele studii arată că fitosterolii au un rol important în prevenirea inflamației la nivelul organismului. Ei conțin două substanțe similare din punct de vedere structural cu cel al colesterolului din surse animale. Grație acestor asemănări, fitosterolii pot inhiba absorbția de colesterol din tractul gastrointestinal. Fitosterolii pot îmbunătăți sistemul imunitar.

Fitosterolii din semințe legumelor pot oferi protecție colonului, abilitatea lor de a controla nivelul colesterolului reduce riscul apariției cancerului de colon. Introducerea lor în dietă ar ajuta și la diminuarea riscului bolilor coronariene și a producerii accidentului vascular cerebral. Acest compus chimic din semințele legumelor poate fi și un adjuvant în tratarea cancerului de prostată. Un alt studiu a arătat că substanța încetinește rata de creștere a celulei bolnave cu până la 24%.

*Consumate crude, în stare naturală

Fitosterolii se găsesc din abundență în semințele de ardei verde sau roșu, în gogoșari și roșii. Pentru a fi eficiente terapeutic, semințele trebuie consumate în stare naturală, crudă, pentru că au efectul cel mai puternic. Așa putem beneficia din plin de proprietățile vitaminei B3, denumită și vitamina PP. Aceasta atenuează riscul apariției unor tulburări cardiovasculare, moderează tensiunea arterială, ameliorează circulația sângelui și participă la metabolizarea proteinelor. Vitamina PP este o substanță indispensabilă funcționării normale a aparatului digestiv și a sistemului nervos.

Tina CONDREA