Semințele legumelor. De ce sunt bune?

ardeiSemințele leguminoaselor pot fi folosite în salate pentru un gust delicios. În plus, sunt benefice organismului. Fitosteroli sunt compușii cheie din semințele leguminoaselor. Unele studii arată că aceștia au un rol important în prevenirea inflamației la nivelul organismului. Ei conțin două substanțe similare din punct de vedere structural cu cel al colesterolului din surse animale. Grație acestor asemănări, fitosterolii pot inhiba absorbția de colesterol din tractul gastrointestinal. Fitosteroli pot îmbunătăți sistemul imunitar.

Fitosterolii din semințe legumelor pot oferi protecție colonului, abilitatea lor de a controla nivelul colesterolului reduce riscul apariției cancerului de colon. Introducerea lor în dietă ar ajuta și la diminuarea riscului bolilor coronariene și a producerii accidentului vascular cerebral. Acest compus chimic din semințele leguminoaselor poate fi și un adjuvant în tratarea cancerului de prostată. Un alt studiu a arătat ca substanța încetinește rata de creștere a celulei bolnave cu până la 24%.

Fitosterolii se găsesc din abundență în semințele de ardei verde sau roșu, în gogoșari și roșii. Pentru a fi eficiente terapeutic, semințele trebuie consumate în stare naturală, crudă, pentru ca au efectul cel mai puternic. Așa putem beneficia din plin de propietatile vitaminei B3, denumită și vitamina PP. Aceasta atenuează riscul apariției unor tulburări cardiovasculare, moderează tensiunea arterială, ameliorează circulația sângelui și participă la metabolizarea proteinelor. Vitamina PP este o substanță indispensabilă funcționării normale a aparatului digestiv și a sistemului nervos.

Tina CONDREA