În sectorul vegetal, subvenţii tranzitorii / Bani condiționați de numărul de plante

dorneanu

 convorbire cu Mihai Dorneanu, director executiv APIA Neamţ

Rep.: Anul 2014 este unul de tranziţie, fiind perioada pe parcursul căreia statele membre pregătesc punerea în aplicare integrală a reformei politicii agricole comune. Asta înseamnă şi unele schimbări în subvenţiile aferente anului în curs. Concret, despre ce este vorba?

Mihai Dorneanu: În acest an, executivul va acorda fermierilor banii sub forma unei scheme naţionale de plată tranzitorie. În ceea ce priveşte PNDC 6, plata la sfecla de zahar, această schemă îşi modifică titulatura în ANT 6, adică Ajutor Naţional Tranzitoriu. Tot prin acest act se prevede faptul ca, de acum înainte,  contractul de producere a sfeclei de zahăr se vizează de către reprezentantul desemnat de Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, dacă se constată respectarea obligaţiilor privind suprafaţa culturii contractate, condiţiile agrotehnice şi asigurarea unei densităţii medii de cel puţin 4 plate/mp.

 

Rep.: Cu alte cuvinte, înainte de a da subvenţia,  mai întâi se numără frunzele la sfecla de zahăr…Alte noutăţi?

M.D.: Acelaşi ordin prevede faptul că,  odata cu depunerea cererii de plată pe suprafaţă pentru anul 2014, fermierii trebuie să declare, să identifice şi să delimiteze suprafeţele de teren ce constituie zone de interes ecologic, prin intermediul aplicatiei IPAOnLine. Aceasta pentru că, începând cu anul 2015, pentru a beneficia de plăţi directe prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, fermierii trebuie să respecte practici agricole benefice climei şi mediului, cum ar fi: diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente, înfiinţarea şi/sau menţinerea zonelor de interes ecologic pe suprafeţele agricole eligibile.

 

Rep.: Astfel de declaraţii trebuie să dea toţi fermierii beneficiari de subvenţii pe unitatea de suprafaţă?

M.D.: Legiuitorul a reglementat şi situaţii care se constituie excepţii de la obligativitatea declarări, identificării şi delimitării zonelor de interes ecologic. Excepţie face suprafaţa de teren arabil a unei exploataţiei agricole care este mai mică de 15 ha ori dacă suprafeţele eligibile la plată sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică. Nu e nevoie de declaraţia fermierului nici atunci când peste 75% din suprafaţa de teren arabil a exploataţiei este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee. În categoria excepţiilor intră şi acea suprafaţă care este lăsată ca teren necultivat sau este ocupată cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinaţii intre aceste utilizari, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să nu fie mai mare de 30 de hectare. Un alt caz de excepţie de la declaraţii este atunci când peste 75% din suprafaţa agricolă eligibilă este păşune permanentă sau este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee. În această categorie întră şi suprafeţele cultivate cu culturi aflate sub apă o mare parte a anului sau o mare parte a ciclului de cultura sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări. Asta  cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări sa nu fie mai mare de 30 de hectare.

Tina CONDREA