Seceta face ravagii în agricultura nemțeană!

Tina-Secetă 1*Peste 60.000 afectate

*Producțiile, serios dijmuite

Seceta face ravagii și în agricultura neamțeană. La prima estimare, la nivelul județului, peste 60.000 hectare sunt afectate de secetă. Din acestea, în jur de 14.5000 ha sunt suprafețele ocupate cu acele culturi agricole înființate toamna trecută. Ne referim la cerealele păioase și rapiță. Dar, cu siguranță, suprafețele pârjolite de secetă vor fi cu mult mai mari. ”Afectate sunt culturile de toamnă, dar nici cele înființate în primăvară nu o duc bine. Sunt și ele serios afectate,”, a ținut să precizeze Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț. Peste 50 la sută din surafețele cultivate cu porumb sunt afectate de secetă. Planta are talie joasă, iar suprafața foliară este foarte mică. Porumbul nu are înălțimea unui stat de om. Dar deja a dat spicul. La fel de gravă este situația și la cultura de floarea soarelui.

Exact, cât de îngrijorătoare vor fi pagubele provocate de secetă, de temperaturile aerului extrem de ridicate, vom ști după ce se vor finaliza toate evaluările care se fac acum în terenurile ocupate cu culturi agricole. La nivelul fiecărei primării nemțene s-au constituit comisii locale de evaluare a pagubelor. Ele se deplasează pe acele ogoare unde sunt solicitate de proprietarii de teren, de reprezentanții formelor asociative de exploatare a pământului.

Sunt foarte importante aceste evaluări care se fac de către specialiști la fața locului, la momentul oportun. De ele depind ajutoarele financiare de care pot beneficia agricultorii afectați de secetă. Vorbim de ajutorul de minimis și de reducerea impozitului agricol.

*Impozit agricol mai mic

Pentru culturile agricole afectate de secetă, fermierii beneficiază de o normă de venit redusă direct proporțional cu paguba suferită și, implicit, achită un impozit mai mic dacă pagubele sunt de peste 30%.

În cadrul anului fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum îngheţul, grindina, poleiul, inundaţiile, ploaia abundentă, seceta, precum și a celor produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30 la sută din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale ori animale deţinute, norma de venit se reduce proporţional cu pierderea respectivă.

Constatarea pagubelor şi evaluarea pierdelor se face la cererea persoanelor fizice, asocierilor fără personalitate juridică, care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe baza normelor de venit, de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului, la propunerea directorului exectiv al Direcţiei agricole judeţene, comisie formată pe plan local dintr-un reprezentant al Primăriei, un specialist de la APIA, un reprezentant al Direcţiei Agricole şi un reprezentant Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din cadrul ANAF.

Tina CONDREA