Seceta devastează culturile 

Tina-SecetăLipsa precipitațiilor din ultimele luni are efect nefavorabil asupra  tuturor culturilor agricole din întreg județul Neamț. Ba mai mult, seceta deja a început să-și arate colții. Gradul de afectare a plantelor diferă de la o zonă la alta, în funcție de tipurile de sol și de adâncimea la care se află pânza freatică.

Cu dr.ing. Ioan Ghiuță, directorul Unității Fitosanitare Neamț, am făcut o incursiune în câmp,  obsevând atent starea culturilor agricole din tot județul, cât de mult sunt afectate de condițiile meteo nefavorabile din ultima vreme.

Probleme sunt peste tot

O primă constare: sunt destule probleme și în agricultura nemțeană. În luna mai a plouat foarte puțin la noi. Deficitul de apă este accentuat, comparativ cu o situație normală. În afară de asta, mai sunt și temperaturile foarte ridicate din ultima vreme, care au depășit normalul termic al perioadei. Și a mai apărut un fenomen nefavorabil:  în circuitul atmosferic avem  un aer foarte uscat. Asta face ca plantele, chiar dacă sunt udate, să nu poată acoperi cantitatea de apă pierdută prin transpirație. Practic, apa care urcă prin rădăcini, cantitativ este mai mică decît cea eliminată, aerul din atmosferă fiind foarte uscat. Cumulate, aceste fenomene influențează negativ culturile agricole.

Este de sperat ca situația să revină cât de cât la cea normală. Mizăm pe faptul că meteorologii anunță ploi și pentru zona noastră, în următoarele zile. Ploile ar fi de mare folos cuturilor de cereale păioase, le-ar ajuta la umplerea bobului.

*Afectate, toate culturile

Cât de afectate de secetă sunt culturile agricole, dr.ing. Ioan Ghiuță nu a dat o cifră exactă, un anume procent. Dar, afectate sunt toate culturile agricole. Unele mai mult, altele mai puțin.

Pe moment, unele culturi agricole sunt favorizate de perioadele cu temperaturi ridicate. Vorbim de porumb, floarea soarelui, ardei, roșii, vinete.  Sunt plante favorizate de căldură în dezvoltarea lor,  ele încă nu resimt chiar atît de mult lipsa apei.

Cât despre umiditatea din sol, suntem în pragul declanșării secetei pedologice.  Ea se manifestă mai pregnant pe solurile nisipoase. Depinde și de adâncimea la care se află pânza freatică.

Efectele secetei diferă de la o zonă la alta a județului Neamț, de la o cultură la alta. Apoi, au fost locuri în care tot a mai plouat câte puțin, fie și numai câteva picături, dar a contat. Traversăm o perioadă marcată de lipsa apei în sol și aer.

*Despăgubiri pentru culturile calamitate

Producatorii agricoli care vor avea  calamitate viitoarele recolte, vor fi despăgubiți. Este promisiunea ministrului Agriculturii. În plus, vor fi luate câteva măsuri de sprijinire a producătorilor și fermierilor afectați de secetă. Normal, nu au fost scăpate din vedere nici sisteme de irigații, care vor trebui reabilitate din temelii. Acolo unde mai există.

Din păcate, în județul Neamț nu a mai rămas nimic din ceea ce a însemnat sisteme de irigații. S-au mai păstrat doar niște bazine. Adică ce a fost îngropat în pământ, iar  hoții n-au putut avea acces la ele.

Fermierii nemțeni care au suferit de pe urma calamităților din anii trecuți au fost despăgubiți, au beneficiat de ajutoare de minimis ori au fost scutiți total sau parțial  de la plata impozitului pe venitul agricol. Calamități au fost în grădină, livadă și sputină, dar și în câmp.

Tina CONDREA