Seceriș 2016 

*Producții mai mari ca anul trecut

*Piața grâului, în cel de-al cincilea sezon consecutiv de creștere

Suntem în plină campanie de recoltare a rapiței și cerealelor păioase, lucrare care a demarat sub bune auspicii, cu producții medii mai mari față de anii trecuți. În județul Neamț cu grâu, secară și triticale au fost însămânțate 22.370 ha, cu orz 2180 ha și cu orzoiacă doar 310 hectare.

În plină campanie de seceriș, fermierii nemțeni stau  cu ochii la prețul cerealelor, dar privesc în câmp la felul în care se prezintă plantele. Se uită și la buncărul combinei să vadă dacă reușesc să-și acopere cheltuieliledin producția obținută, să iasă și un minim de profit pentru a-și finanța în activitatea agricolă.

Secerișul grâului a debutat într-un contex național favorabil. Fapt confirmat de un ”veteran” al ogoarelor, inginerul Gheorghe Cenușă, președintele Societății Agricole ”Trei Sate” din comuna Ion Creangă.”La grâu am realizat o producție medie de 5000 kg/ha. Pe o solă mai mare, unde terenul este mai bun, am aplicat și tehnologia adecvată, am obținut 6000.”

Agricultura va înregistra în acest an cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, datorită vremii favorabile, dar și a investițiilor realizate în ultima vreme de fermieri. Piața locală a grâului urmează să aibă  cel de-al cincilea sezon consecutiv de creștere al productivității și a patra recoltă consecutivă care va depăși 7 milioane de tone, pe țară.

*Rapiță, producții bune

Recoltarea rapiței poate fi o lucrare agricolă de succes, dacă fermierul respectă anumite reguli care țin de la momentul când intră cu combina în câmp și până la modul cum alege să recolteze, adaptând tehnologia în funcție de condiții și de hibrizii pentru care a optat.”La rapiță am intrat ceva mai tîrzu în lan, datorită întârzierilor din fazele de vegetație. Au fost niște probleme. Producția realizată este 3500 kg/ha. O producție bună!”, zice inginerul Gheorghe Cenușă

Rapița este în cel de al doilea an de declin accentuat, datorită calamităților provocate de  temperaturile foarte scăzute din iarnă. Anul trecut, rapița a fost total compromisă pe 45 % la sută din suprafața cultivată în Neamț. Acum, în câmp au mai rămas doar 5320 hectare, cultura de rapiță fiind calamitată pe 30 la sută din suprafața însămânțată toamna trecută. În medie, la rapiță se obțin producții bune și la noi în județ, la nivel național estimându-se o creștere cu 35% față de sezonul anterior.

*Prețuri estimate: grâu -150-160 euro/tonă, porumb – 150-155 euro/tonă, rapiță -380-390 euro/tonă

Potrivit estimărilor Bursei Române de Mărfuri, prețurile producției agricole se vor menține în acest an la 150-160 euro/tonă la grâu, 150-155 euro/tonă la porumb și de peste 380-390 euro/tona în cazul rapiței.

Evoluția este una deosebită, în contextul în care, în ultimii trei ani, prețul grâului a înregistrat o scădere de 25%, iar cel al porumbului de 15-17%.

Pe lângă aspectele pozitive, analiștii atrag atenția și asupra provocărilor pe care agricultura românească înca le are de trecut. Una dintre acestea se referă la gradul de fărâmițare a terenurilor agricole. Marea majoritatea a afacerilor din agricultură se derulează, în prezent, pe suprafete de până în 500 hectare, în timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezintă doar 6% din totalul companiilor.

În județul Neamț, aproximativ 50% din suprafța agricolă este utilizată de 400 fermieri mari și mijloci, restul de 26.814 de agricultori dețin suprafețe sub 50 ha, majoritatea fiind sub 5 hectare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU