Se știe valoarea subvențiilor din acest an

valoarea*Plăți pe suprafață și tipuri de culturi

 S-a stabilit cuantumul plăților pe care le vor primi  fermierii în acest an. Și nu-i vorba doar de subvenția pe suprafață, ci și de alte forme de sprijin financiar de care pot beneficia fermierii.

”Toate aceste alocări financiare sunt incluse în cererea unică de plată, sistem nou care a fost instituit începând cu 2015. Cererea unică de plată reprezintă solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrul Judetean al APIA Neamț, pentru efectuarea plăților în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin acordate fermierilor. Fermierul are dreptul să depună anual o singură cerere unică de plată, care include toate tipurile de subvenții la care are dreptul. La APIA Neamț  au fost depuse, în acest an, 27.214 cereri unice de plată pentru suprafața totală de peste 170.000 hectare”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

*Cuantumul suvențiilor pe suprafețe și culturi

În acest an, fermierii vor primi de la  APIA Neamț subvenția pe unitatea de suprafață în valoare de 77,08 de euro pe hectar și plata pentru înverzire în cuantum  de 53,90 de euro pe hectar. Dar mai sunt și alte plăți de care pot benefia fermierii nemțeni. Este vorba de  plata redistributivă, care însumează  acele alocări suplimentare date pe două categorii  ale exploatațiilor agricole, în funcție de dimensiunea lor. În prima categorie intră fermele cu suprafețe cuprinse între  1 și 5 hectare, pentru care se alocă 5 euro/ha. În cea de a doua categorie intră fermierii care au  exploatații agricole cu suprafețe cuprinse  între 5  și  30 de hectare, cărora li se plătesc cîte 46,75 euro pentru un hectar. Totodata, discutăm şi de plata pentru înverzire în valoare de 53,90 euro pe hectar. Cu tinerii fermieri avem 29,77 euro la hectar. La toate acestea se adaugă şi acele scheme cuplate, cum este cazul culturii de soia unde sprijinul financiar suplimentar este de 325 de euro pe hectar, iar la lucerna de 55 de euro pe hectar.

*Fermierii nemțeni, cu ochii pe culturile mai bine plătite!

În județul Neamț, în această primăvară, soia a fost semănată pe 3.335 ha, mai mult cu aproape o mie de hectare față de cât se estimase inițial. Este cea mai mare creștere de suprafațe cultivate cu soia, după scăderea dramatică înregistrată după aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Moment în care s-a interzis cultivarea soiei modificate genetic în toate statele membre.

În privința furajelor este de remarcat faptul că, de la un an la altul, s-au tot mărit suprafețele cultivate cu plante de nutreț.  În această primăvară, în agricultura nemțeană s-au cultivat mai mult cu peste 7000 ha față de anul trecut, ajungânu-se la o sprafață  totală de 31.856 ha destinată plantelor de nutreț.  Lucerna deține ponderea în rândul plantelor furajere, fiind cultivată pe 14.600 ha, alături de trifoi, borceag, porumb siliz, sfeclă furajeră. Semn clar că și sectorul zootehnic începe să se dezvolte, că putem vorbi cu adevărat de o integrare a producțiilor obținute în sectoarele vegetal și animalier.

Tina CONDREA