Se pătesc subveţiile în vegetal

subventoo vegetal*În Neamţ, 28.200 beneficiari

De ieri au început plăţile la subvenţiile pe suprafaţă, după ce a fost aprobat cuantumul plăţilor aferente anului  2014 în sectorul vegetal, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli. Este vorba de aplicarea schemei de plată unică pe suprafaţă, a schemei de plată separată pentru zahăr şi a schemei de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană. Este vorba de plăţile naţionale, banii fiind alocaţi de la bugetul de stat. Urmează să fie comunicate şi sumele alocate de la bugetul comunitar, adică de la Uniunea Europeană. În campania 2014, cuantumul pentru plata SAPS este de 156,89 euro/ha. Plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50% din valoarea totală a plăţilor directe, România acordă un avans de 69,00 euro/ha.

Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014.

Pentru anul în curs, la APIA Neamţ au fost depuse 28.200 cereri de subvenţii, care cumulează o suprafaţă totală de 175.105 ha. Aici sunt incluse toate terenurile agricole pentru care se acordă subvenţii, îndeplinesc toate condiţiile pentru a beneficia de acest sprijin financiar. „Privilegiată” este cultura de sfeclă de zahăr, pentru care se acordă o suvenţie suplimentară de 300 lei/ha. În judeţul Neamţ, sfecla de zahăr a fost cultivată, în acest an, pe o suprafaţă  de 3450 ha.

Cuantumul plăţilor pentru anul 2014, care se acordă în sectorul vegetal în cadrul

schemelor este de prevăzut în lista anexă, defalcată pe fiecare cultură în parte. La schema de plată unică pe suprafaţă valoarea subvenţiei este de 156,89 lei/ha. La cultura de sfeclă de zahăr se aplică o schemă separată de plată care se este 300 lei ha. Asta însemană că, pentru sfecla de zahăr, plata totală este de 456,89 lei/ha. Este cea mai mare subvenţie care se acordă în sectorul vegetal. Şi vorbim aici doar de sumele alocate de la bugetul de stat, deci componenta naţională.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro.

Dacă suprafeţele totale pentru care se solicită plăţi în cadrul schemelor de plată depăşesc suprafeţele naţionale de referinţă, cuantumul plăţilor se reduce proporţional.

Tina CONDREA