Se fac angajări pentru noul Compartiment de Îngrijri Paliative din spital

05/06/2018

La Spitalul Municipal de Urgență Roman se va deschide, în curând, un Compartiment de Îngrijri Paliative. În paralel cu amenajarea spațiului, situat la parterul Policlinicii, cu 15 încăperi și dotat cu 10 paturi, se desfășoară concursurile pentru posturile nou înființate. Ieri au fost publicate rezultatele examenului scris organizat pentru ocuparea a două locuri de asistent medical generalist. Astfel, conform notelor obținute de cei 14 participanți la concurs, doar 5 au fost declarați admiși și vor participa la proba orală din 6 iunie 2018. În paralel se desfășoară concursuri și pentru ocuparea celorlalte posturi vacante prevăzute pentru alcătuirea personalului care va deservi acest compartiment. O parte din personal va fi transferat de pe alte secții, în ideea de a nu încărca prea mult schema de personal, astfel încât, practic, se realizează și o reorganizare a actualei organigrame. Compartimentul va avea un medic, iar până la ocuparea postului prin concurs se va ocupa de pacienți dr. Teodora Ciobanu, medic internist, care are și curs de paliație.
Prin dirijarea, către acest compartiment, a pacienților aflați în fază terminală, vor fi degrevate secțiile unde în prezent sunt cazați și bolnavi aflați într-un stadiu avansat de boală, cu pronostic rezervat. Potrivit statisticilor, spre exemplu Oncologia găzduiește anual, prin rotație, pentru câteva zile, aproximativ 200 de bolnavi aflați în stare foarte gravă, care necesită îngrijiri paliative pe perioade mari de timp, indicele de mortalitate fiind crescut.
Compartimentul de Îngrijri Paliative are obținute toate aprobările necesare de la Ministerul Sănătății și a intrat deja în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț pentru plata serviciilor specifice. Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman preconizează că inaugurarea va putea fi făcută pe la jumătatea acestei luni, amenajarea fiind aproape finalizată, în conformitate cu normele în vigoare, cu asigurarea circuitelor medicale corespunzătoare.
Geanina NICORESCU