Este momentul protejării culturilor de căpșuni împotriva putregaiului fructelor. Tratamentele constau în stropirea culturii, utilizând doar produse fitosanitare recomandate de specialiștii din domeniu. Ele se realizează în funcție de tipul de cultură (câmp sau spații protejate), condițiile meteo, sistemul de irigare, sensibilitatea soiurilor. În anii ploioși, boala poate cauza pierderi însemnate de recoltă.
Sunt și alte măsuri de limitare a atacului putregaiului fructelor: reducerea foliajului, eliminarea excesului de umiditate, aerisirea culturii de căpșuni prin păstrarea unei densități optime, folosirea foliilor de plastic, mulcirea solului cu paie sau alte materiale pentru evitarea contactului fructelor cu solul, aplicarea tratamentului chimic preventiv.
Fermierii vor respecta indicațiile înscrise pe etichetele produselor fitosanitare, remanența produsulul folosit până la următorul tratament, dar și timpul de pauză până la consumul fructelor.
Totodată, vor fi respectate normele de lucru cu produsele fitosanitare, securitatea muncii, protecția animalelor, albinelor și a mediului înconjurător.
Tina CONDREA