Scutire completă de impozite!

*Vizate, firmele care angajează tineri în agricultură

*Contract pentru minim 3 tineri, pe cel puțin un an!

*Între inițiatori, deputatul nemțean Ioan Munteanu

Premieră în economia românească: societățile comerciale care angajează tineri în agricultură beneficiază de scutire completă de impozite! Este un proiect de lege semnat de mai mulți parlamentari, propunerea legislativă fiind ințiată de senatorul Doina Silistru și deputatul nemțean Ioan Munteanu, de la PSD, fiind contrasemnată de mai mulți parlamentari social-democrați. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, mai întâi și apoi a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Polonia are cea mai mare forță de muncă angajată în sectorul agricol, 1,9 milioane de persoane, iar România ocupă locul al doilea, cu 1,6 milioane de persoane.

Prin acest act normativ se stabilește că angajatorul este scutit de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condițiile angajării a minimum 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin 1 an.

*Cine poate beneficia de scutiri

La baza inițierii acestui program s-a aflat găsirea unui instrument cât mai atractiv pentru tineri spre a se reîntoarce la sat și a lucra în agricultură, dar și pentru angajator care, fiind degrevat de o sarcină fiscală importantă, poate folosi sumele rămase pentru angajarea de forță de muncă tânără, având în vedere că aceasta este deficitară, iar în rândul tinerilor din domeniul rural se înregistrează cea mai mare rată a șomajului.

Angajatorul beneficiază de acest program prin creșterea numărului de salariați cu cel puțin 3 salariați care îndeplinesc condițiile stabilite. Tânărul angajat să aibă vârsta sub 40 de ani la angajare. Menținerea angajatului pe cel puțin o perioada de un an. Programul ar urma să fie aplicat în perioada 2017-2020.

Beneficiarii programului sunt grupați pe două categorii: angajatorul de personal și angajatul. Vorbim de angajator – fermier – persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, cooperativele agricole, societățile comerciale, care desfăsăară activități în agricultură, acvacultură sau industrie alimentară și tinerii în vârstă de sub 40 de ani care se angajează pentru o perioadă de cel puțin un an la unul din angajatorii prezentați mai sus.

Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii încheie contracte de muncă pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU