Sancţiuni dure în agricultura ecologică!

Tina-Sancţiuni dure* Amenzi între 25.000 şi 40.000 lei

Guvernul a adoptat legea privind desfăşurarea activităţii din sectorul agriculturii ecologice. Altfel spus, a fost creat cadrul instituţional pentru stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor la organismele de inspecţie şi de certificare. Actul normativ a fost motivat de faptul că folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare şi documentele comerciale, poate induce în eroare consumatorul, acestea nefiind obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică.

Era nevoie de aceasta şi pentru faptul că au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către organismele de inspecţie şi certificare pentru domeniul agriculturii ecologice, a prevederilor legislaţiei comunitare, pentru care Comisia Europeană a solicitat ca România să ia măsurile necesare pentru asigurarea trasabilităţii produselor ecologice în toate stadiile de producţie, procesare şi distribuţie.

 

* Amenzile sunt pentru controlori!

 

Iar România s-a conformat! Sancţiunile aplicate de acum încolo vor fi foarte dure, fiind taxate cu amenzi cuprinse între 25.000 şi 40.000 lei!  Sunt vizate doar organismele abilitate să verifice activitatea exploataţiilor agricole trecute la agricutura ecologică. Inspectorii care vor realiza controale „generoase”, vor deschide propriul buzunar. Când se dovedesc a fi mai îngăduitoare cu prilejul controalelor, imediat se vor aplica sancţiunile de rigoare.

Asta înseamnă că, de acum înainte, pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică, trebuie aplicate sancţiuni şi organismelor de inspecţie şi certificare care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Până acum, penalizat era doar fermierul profilat pe agricultura ecologistă. Fireşte, cel care nu respectă regulile prevăzute de legislaţia specifică.

Tina CONDREA