- potop de gheaţă şi apă cu doar câteva ore înainte de slujba de Înviere
- nenorocirea s-a produs în patru comune
Sute de familii din patru comune nemţene au pătimit greu în Sâmbăta Neagră. Nori negri au prăvălit un potop de apă şi gheaţă peste comunele Tupilaţi, Ţibucani, Războieni şi Urecheni. În mai puţin de 30 de minute, zeci de case şi anexe gospodăreşti au fost inundate, păsările de curte au murit înecate iar culturile agricole au fost distruse de gheaţa cât oul de porumbel.
A fost cu adevărat o sâmbătă a patimirilor, după cum spuneau oamenii locului. Luaţi prin surprindere, aceştia abia au apucat să-şi ducă o mică parte din bunuri în pod, acolo unde nu a ajuns apa. În rest, torenţii formaţi au intrat şi un metru înălţime în case. Au măturat totul şi au lăsat în urmă noroi, lucruri distruse şi multă, multă durere şi suferinţă.
”A plouat 30-40 de minute dar cu gheaţă. A fost jale. S-au înfundat o gură de podeţ şi apa a năvălit peste tot”, a povestit cu lacrimi în ochi unul dintre oameni.
Foarte mulţi dintre cei afectaţi de inundaţii sunt bătrâni care nu mai au pe nimeni, iar acum nimic. Doi dintre aceştia au fost evacuaţi de pompierii ISU Neamţ. Restul au rămas înmărmuriţi în gospodăria plină de apă, mâl şi gheaţă, cu capul între mâini. Plângeau şi se rugau la Dumnezeu ca sărbătoarea Învierii să le dea putere să treacă şi peste această nenorocire. Nu era deajuns că abia aveau ce pune pe masa de Paşti. Puţina agoniseală a fost pierdută în mai puţin de jumătate de oră.
Seara, sinistraţii s-au îndreptat plini de speranţă la biserică. Au primit Lumina Învierii şi speranţei că, în ciuda vârstei, o pot lua de la capăt.
Imediat după inundaţii, autorităţile au venit în zonă măcar pentru a le alina durerea. Prefectul George Lazăr şi preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă au vorbit cu oamenii şi le-a promis că vor interveni la autorităţile centrale pentru a-i ajuta.
Într-o ţară măcinată de criza economică este greu de crezut că lucrurile se vor urgenta. Spre exemplu, la Borca s-au produs inundaţii mult mai grave pe 10 iunie 2012. S-au făcut solicitări, proiecte dar Guvernul n-a trimis nici un ban.
Dezastrul în cifre seci
Cel puţin 63 de case au fost afectate de ploile torenţiale însoţite de grindină. Alte 65 de anexe gospodăreşti au fost lovite de viituri iar 40 de animale au murit din această cauză.
Potrivit aceluiaşi bilanţ, 30 de hectare de teren arabil au fost afectate de torenţi şi grindină iar un drum comunal a fost distrus.
În urma aluviunilor a fost rupt un stâlp de joasă tensiune fapt pentru care 30 de abonaţi din satul Davideni, comuna Ţibucani au rămas fără curent electric electric. Echipe formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean şi Sistemul de Gospodărire a Apelor s-au aflat sâmbătă şi duminică în localităţile afectate pentru a inventaria şi a evalua toate pagubele produse de inundaţii şi grindină.
Sâmbătă și apoi în prima zi a Paștelui, pompierii militari realizaseră peste 57 de misiuni de evacuare a apei și mâlului din gospodării. Ieri, la fața locului au plecat și specialiștii Direcției de Sănătate Publică, pentru a efectua anchete epidemiologice și pentru a testa potabilitatea apei din fântâni.
(G.A.)
Statul roman are cu siguranta bani pentru orice fel de calamitati.
De asemenea sunt multe firme care pot ajuta enorm oferind necajitilor mancare, apa curata si cat de multe posibil materiale de constructie.
Ajutorul se infaptuieste doar in Unitatea Binelui pentru semenii loviti de necazuri si lipsuri. Cu drag as fi ajutat si eu insa datorita sanatatii precare traiesc din ajutor social de ani de zile. Doresc semenilor indurerati si in nenorociri mult curaj si ajutorul Domnului. Ma rog pentru voi.
Cu tristete si caldura,
Cerasela Platz
Cu tristete si