Salvia, planta care salvează viața

Tina-Salvie*„Cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se apropie“

În Antichitate, despre această plantă extrem de aromată, cu frunze verzi, albicioase, cu flori roz-albe și violete, se spunea că este sacră, fiind adusă pe pământ chiar de zei. „Cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se apropie“, spune un vechi proverb chinezesc. În Roma antică, salvia era considerată o plantă sacră, fiind adunată cu un întreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfă pâine și vin, fiind îmbrăcat într-o tunică albă.

Și în medicina tradițională românească salvia are numeroase întrebuințări. De la salvie se folosesc frunzele și părțile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromatic și astringent.

*Boli interne, tratate cu salvie

Pentru a trata bronșita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secreții abundente se folosește pulberea de salvie. Este recomandată mai ales primăvara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru că are efecte detoxifiante puternice, acționând asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
Pentru indigestie și balonare se ia înainte de masă un sfert de linguriță de pulbere de salvie. Aceasta plantă stimulează digestia și echilibrează apetitul, având calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin.
În cazul unui ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminină se administrează o jumătate de linguriță de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Pentru tulburări de menopauză, tinctura de salvie este un adevărat elixir, reducând transpirația, rărind apariția bufeurilor, având un puternic efect de reîntinerire. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se folosește pulberea de salvie.
În transpirația excesivă, salvia reduce puternic sudorația, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale.
În diabetul de tip II, salvia sporește foarte mult receptivitatea organismului la insulină.

*Boli externe, tratate cu salvie

La rănile care se vindecă greu se aplică pe locul afectat o cataplasmă cu frunze mărunțite de salvie. Tratamentul se face zilnic, câte o oră, vreme de minimum 3 săptămâni. Pentru eczeme infecțioase se fac spălături cu decoct de salvie, apoi se aplică o cataplasmă cu salvie, care se ține vreme de 1-3 ore, după care locul tratat se lasă sa se zvânte. Pentru revigorare, se fac băi cu decoct de salvie, care conferă o stare de tonus psihic și vioiciune, înlătură oboseala, dau corpului un miros plăcut.

Dinții frecați cu frunze de salvie devin albi și strălucitori.

*Salvia și vârsta a treia

Încă din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect întineritor, ajutând mai ales menținerea nealterată a facultăților intelectuale și emoționale, până la vârste înaintate. Salvia acționează asupra receptorilor unor hormoni importanți în menținerea tinereții organismului, inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. De altfel, această plantă acționează printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente ale Alzheimer-ului.

Tinctura de salvie are efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilității, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odată cu vârsta. Mai mult, salvia stimulează capacitatea de memorare, favorizează activitatea intelectuală și îmbunătățește performantele intelectuale.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU