Salvamontiștii au salvat o bătrână căzută în drum spre schitul din vârful muntelui Ceahlău

28/06/2018

O bătrână în vârstă de 80 de ani din zona Ceahlău-Bistricioara a sunat la 112, în după-amiaza de 27 iunie, anunțând că se află pe munte, are o criză cardiacă și este epuizată fizic. A dat ca reper zona Cabanei Fântânele, cota 1200. Intenționase să urce la schitul din vârful muntelui, dar a fost surprinsă de furtună și a avut inspirația să se întoarcă în ultimul moment. Chiar și așa, nu a reușit să coboare forate mult, iar din cauza epuizării, a frigului și a afecțiunilor cardiace de care suferă a intrat în criză, având nevoie urgent de medicamente. Din fericire le avea la ea, iar cu ultimele puteri a sunat la 112 . A mai putut răspunde la câteva apeluri ale dispeceratului Salvamont, a reușit să dea o localizare perfectă a locului unde se află, pe urmă s-a prăbușit lângă un brad și n-a mai știut nimic.
“După evaluarea situației, în urma convorbirii cu victima, ne-am dat seama că suntem în fața unui caz grav, care necesită o acțiune extrem de rapidă. Victima, la o vârstă foarte avansată, cardiacă și echipată foarte precar pentru cele 7-8 grade și umiditatea de 90 %, dădea semne de epuizare avansată și ușor dar sigur ceda termic, intrând în hipotermie. Condițiile meteo, foarte proaste, făceau inutil și periculos accesul cu autoutilitarele de intervenție. Echipa de intervenție a parcurs însă distanța până la victim, într-un timp record depășindu-și limitele fizice și psihice. Echipa a găsit victima căzută lângă un brad, inertă, fără capacitatea de a comunica. Primul ajutor acordat și mai ales aplicarea patch-urilor termice speciale au făcut din nou minuni și, după câteva minute de reabilitare termică, bătrâna a început să-și revină”, a precizat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
Victima a fost transportată de salvatorii montani până la Baza Salvamont Durău, de unde a preluat-o echipajul SMURD trimis de ISU Neamț. Intervenția echipei de salvare montană s-a finalizat la ora 19, când bătrâna a fost predată echipajului SMURD, pentru a fi monitorizată și dusă la spital.

Geanina NICORESCU

Lasa un comentariu