S-au terminat banii pentru șefia tinerilor fermieri

Tina-S-au terminat banii* Proiecte se mai primesc numai din zona montană *Suma maximă alocată: 50.000 euro pentru un proiect *13 agricultori nemțeni deja primesc bani europeni

Interesul tinerilor fermieri pentru accesarea finanțărilor europene integral nerambursabile anume destinate lor se menține la cote înalte și în sesiunea de proiecte aflată în derulare. Doar până se termină banii europeni. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat deja că valoarea totală nerambursabilă a proiectelor depuse prin submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ a ajuns la nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în acest an, pentru zona non-montană. Odată atins plafonul stabilit din alocarea disponibilă pentru componenta non-montană, în sumă de 153,6 milioane de euro, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat. Ceea ce s-a și întâmplat zilele acestea.

Până în acest moment, pentru dezvoltarea fermelor agricole din zonele non-montane, au fost depuse 3.973 de cereri de finanțare, în valoare de 163,24 milioane de euro. Tinerii fermieri nemțeni au depus 5 proiecte, în valoare de câte 50.000 euro fiecare, pentru preluarea conducerii și dezvoltării fermelor vegetale din zona non-montană.

Anul trecut, la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț s-au prezentat cu astfel de proiecte 7 tineri fermieri, solicitând fiecare suma de câte 40.000 euro/proiect. În alocarea financiară 2007-2013, un număr de 26 de tineri nemțeni au solicitata fonduri europene pentru a prelua șefia exploatațiilor agricole vegetale și zootehnice, ori ferme mixte. Dar vorbim de o finanțare europeană alocată pe 7 ani.

*O șansă pentru tinerii fermieri montani

Acum, șanse de finanțare europeană mai au doar tinerii fermieri din zona montană. În continuare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește proiecte pentru accesarea fondurilor europene alocate pe submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“. Suma disponibilă rămasă este de 33,3 milioane de euro, sesiunea de depunere a proiectelor fiind deschisă până la 31 octombrie 2016, în limita fondurilor disponibile.

Pe o perioadă de cinci ani, tânărul fermier care are un proiect cu finanțare europeană în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro, acordați în două tranșe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la semnarea cererii de finanțare.

Până acum, doar un tânăr fermier nemțean a depus un proiect, în valoare de 50.000 euro, pentru preluarea conducerii și dezvoltarea unei ferme vegetale din zona montană.

*Proiecte tip pentru tinerii fermieri montani

Ministerul Agriculturii a întocmit proiecte-tip pentru înființarea fermelor din sectoarele vegetal, zootehnic, pomicol și legumicol. Vorbim de proiecte-tip pentru înființare fermelor de creștere a păsărilor – găini ouătoare, dar și pentru creșterea puilor de carne. În domeniul pomiculturii, proiectele-tip vizează realizarea și dotarea plantației de zmeur prin achiziția de utilaje și echipamente, precum și înființarea de livezi de pomi și pomi fructiferi, pe o suprafață de maximum 5 hectare. În sectorul zootehnic sunt mai multe proiecte-tip, care vizează înființarea fermelor de ovine și caprine, a fermelor de tineret taurin pentru îngrășare, a fermelor de vaci pentru producția de lapte pentru maxim 20 de capete și a fermelor de creștere a porcilor cu tot cu baza furajeră aferentă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU