S-au terminat banii pentru investițiile în exploatațiile agricole!

*Din Neamț au fost depuse încă 3 proiecte *Valoarea proiectelor era între 500.000 și 2 milioane de euro *Se acordă finanțare și pentru stațiuni de cercetare agricolă

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a închis sesiunea 2016 pentru primirea proiectelor privind „Investițiile în exploatațiile agricole“. Fermierii puteau accesa fonduri nerambursabile pentru: achiziția de utilaje și echipamente agricole, construirea sau modernizarea fermelor de animale, realizarea de sere și solarii, ciupercării, spații de depozitare și procesare a producției agricole, precum și puncte de comercializare și valorificare a produselor obținute. Acum nu mai pot, pentru că s-au terminat banii europeni. În mai puțin de 3 săptămâni!

„În sesiunea de anul trecut, la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț au fost depuse 5 proiecte în valoare total de 1,85 milioane euro pentru dezvoltarea exploataților agricole din sectoarele vegetal și zootehnic. Acum, fermieri nemțeni au depus 3 proiecte europene pentru modernizarea fermelor vegetale“, a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru finanțarea investițiilor Rurale Neamț.
*O punctare mai „omenoasă“ și bani mai mulți
Comparativ cu sesiunea de anul trecut, a fost diminuat pragul de calitate (punctajul) pentru prima lună de depunere: 65 de puncte, față de 85 puncte cât era anul trecut. Au crescut și sumele disponibile, ajungând acum la 270.000.000 euro finanțare nerambursabilă, fiind astfel defalcate separat pe sectorul vegetal – 140.000.000 euro, sectorul zootehnic – 80.000.000 euro, zona montană – 40.000.000 euro și ferme de familie 10.000.000 euro.
Beneficiarii eligibili la finanțare
Au depus proiecte fermierii care desfășoară o activitate într-o exploatație agricolă și sunt organizați ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică. Foarte important! Acum primesc finanțare: institutele de cercetare-dezvoltare, stațiuni sau unități de cercetare-dezvoltare și didactice, inclusiv universități care au în subordine stațiuni de cercetare-dezvoltare și didactice din domeniul agricol, cu personalitate juridică, de drept public sau privat. Beneficiarii trebuiau să fie înregistrați la APIA Neamț, iar activitatea financiară din anul precedent să fie pozitivă sau zero.

Excepție au făcut societățile înființate în anul depunerii, cele care nu au avut venituri din activitatea de exploatare sau cele care au suferit calamități.

*Partea nerambursabilă din proiect
În cazul exploatațiilor agricole, procentul de finanțare începe de la 50%, iar finanțarea nerambursabila este de maximum 500.000 euro pentru achizițiile simple, adică utilaje și echipamente agricole; maximum 1.000.000 euro pentru proiectele ce prevăd construcții sau echipamente tehnologice cu montaj și maximum 2.000.000 euro pentru proiectele ce prevăd crearea lanțurilor alimentare integrate.

Pentru exploatațiile mai mari, se diminuează procentul de finanțare de la 30%. Pragurile de finanțare sunt aceleași.

După ce s-au primit cererile de finanțare, urmează ca experții AFIR să verifice și să evalueze proiectele, dacă sunt necesare clarificări solicită beneficiarului informații suplimentare, apoi se centralizează cererile de finanțare și se publică rapoartele de selecție. Beneficiarii ale căror proiecte au fost selectate sunt notificați și informați ce documente trebuie să prezinte pentru semnarea contractului de finanțare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU