Roșiile: miracolul verii, beneficii de top

* „Aliment funcţional” și dincolo de furnizarea nutrienţilor de bază

Roșiile sunt sunt cultivate pentru gustul lor deosebit, dar și pentru multele beneficii pentru sănătate, fiind numite „aliment funcţional” care merge dincolo de simpla furnizarea nutrienţilor de bază. Fitonutrienţii din roșii joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice şi oferă şi alte beneficii pentru sănătate. Persoanele care sufera de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, își pot găsi alinarea consumând roșii in fiecare zi, întrucât că ele conțin agenți anti-inflamatori eficienti, acționând ca analgezice naturale.
Roșiile mai sunt extrem de benefice în timpul verii, întrucât protejează pielea de agresiunile razelor ultraviolete. Licopenul conținut de roșii încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și reduce riscul apariției cancerului cutanat.

*Roșiile: proprietăți nutritive, efecte terapeutice

Roșiile sunt o excelentă sursă de vitamine și minerale necesare menținerii unei stări perfecte de sănătate. Vitamina K și calciul sunt excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos. Licopenul din roșii contribuie la îmbunătățirea masei osoase și prevenirea osteoporozei. Vitamina A din roșii poate să îmbunătățească acuratețea vederii și să prevină afecțiunile văzului. Un demers științific de specialitate a demonstrat că un consum regulat de roșii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune gravă și ireversibilă a ochilor.
Medicii au descoperit legatura directă între consumul de roșii și capacitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi și calculi biliari, dacă sunt consumate fără semințe.
Întrucât conțin cantități reduse de sodiu, grăsimi saturate, colesterol sau calorii, roșiile sunt recomandate în dietele sănătoase și regimurile de slabit, contribuind la reglarea greutății corporale și reducerea nivelului lipidelor în sânge. Roșiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge și inhibă pofta de alimente dulci. Ele induc rapid senzația de satietate și îmbunătățesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizeaza. În plus, roșiile stimulează producția hormonului numit leptină, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului și reducerea greutății corporale excedentare.
Pentru că furnizează cantități semnificative de vitamina A, roșiile sunt responsabile și pentru menținerea sănătății parului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă și strălucitoare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU